Uz kvalitetne tretmane zaboravite na osjećaj boli u kralježnici

Objavljeno: 6.12.2018. 14:38Danas zbog načina života koji je svakim danom sve brži i brži, javljaju se česti problemi i bolovi u kralježnici. Ponajviše u lumbalnom i vratnom dijelu kralježnice. Najgore je te bolove ublažavati tabletama, jer proces ide dalje i na kraju je potrebno dugotrajno liječenje koje često završava operacijom. Postoje metode koje već u početku eliminiraju uzroke i rješavaju problem bez tableta i operacije. Naravno, potrebno je čuti za njih i pronaći ih. Najveći problem mnogih je što ne rješavaju problem čim se osjeti bol nego pokušavaju trpiti dok bol ne postane neizdržljiva. To je velika greška. Nemojte zaboraviti koliko je važno čim osjetite bol, vrijeme je da posjetite liječnike.

Ali kako bi smanjili ili potpuno omogućili prestanak osjeta boli potrebno je pravovremeno  obratiti se stručnjacima. Najbitnije je pronaći razlog koji je doveo do boli ili smanjene tjelesne sposobnosti kako bi pravilno postavili dijagnozu. Koliko god simptomi bolesti ili ozljede bili prenaglašeni ne bi nas smijeli odvući od one prave. Upravo lječenje gl. uzroka boli ili oštečenja je jedino učinkovito lječenje tretmanima i metodama fizikalne terapije. Kako bi što prije postavili dijagnozu I započeli odgovarajuću fizikalnu terapiju potrebno je obratiti se timu kojeg čine lječnici specijalisti i visokoeducirani fizioterapeuti koji se služe i različitim manuelnim tehnikama.

Također, sve popularniji u današnje vrijeme postaje CLT koncept kao metoda u fizikalnoj terapiji za rješavanje problema s kraježnicom. Radi se o koordinaciji više uzoraka zajedno u kombinacijama sprinter/skatera ili normalnih uzoraka u hodu i sportu (recipročni uzorak hoda registriran u motornom korteksu mozga). Koordinirani pokret je rezultat međuigre integriranih segmenata tijela gdje svaki segment ima specifičnu ulogu. Cijeli sistem tada reagira na lokalnu promjenu u funkciji jedne strukture i rekoordinira cijeli sistem.

Postavljanjem tijela u razne položaje istih koordinacija statički i dinamički dolazi do povezivanja tijela, posebno uključivanja trbušnih mišića zajedno sa mišićima leđa i vrata što je najbitniji element stabilnosti trupa, balansa, smanjenja boli ili povećanja pokretljivosti u području kralježnice, ruke ili noge. Osim brzog prepoznavanja i korekcije pokreta od samog pacijenta uključuje jednostavno kontroliranje od strane fizioterapeuta putem ključnih točaka i primjenom otpora na jake dijelove tijela CLT brzo dovodi do rezultata u količini i kvaliteti pokreta.Uz navedenu terapiju, važno je i pronaći fizioterapeute koji će Vam pomoći pri obavljaju mnogobrojnih vježbi, ali i tretmana:

  • Fizioterapeuti svakako pomažu kod povećanja i poboljšanja pokretnosti bolesnih i ozljeđenih ljudi.

  • Također, oni pomažu kod ublažavanja boli i učinit će sve kako bi bol nestala ili se smanjila.

  • Ukoliko ste trajno bolesni, fizioterapeut je osoba koja će Vam pomoći ublažiti trajne posljedice tih bolesti

  • Ako ste osoba koja bi trebala vježbati, a ne znate pravilno kako izvesti neku od zadanih vježbi koje će Vam pomoći u poboljšanju Vašeg zdravstvenog stanja, obratite se fizioterapeutu.
Potražite stručan savjet, naručite se na pregled te dogovorite sve potrebne daljnje akcije kako biste krenuli sa oporavkom. Svakako će biti potrebno puno strpljenja, potpore bližnjih i upornosti no potrebno je od negdje krenuti. Riješite se boli pravovremeno i prepustite se u sigurne ruke osoba koje to najbolje znaju raditi. Kako bismo Vam olakšali izbor, za Vas smo odabrali: