Kako odabrati i kupiti pravi bicikl

Objavljeno: 23.5.2018. 10:01

Vožnja bicikla aktivnost je koju svatko ili barem većina voli. Mnogi stručnjaci smatraju kako je vožnja biciklom jedna od najzdravijih tjelesnih aktivnosti. Zbog toga posljednjih godina svjedočimo pravom biciklističkom "boomu" i sve većoj ponudi bicikala. Sve to može stvoriti konfuziju pri kupnji novog bicikla zato vam želimo pomoći pri kupnji sa nekoliko savjeta.1. savjet: Odredite ciljeve

Razmislite dobro gdje ćete voziti bicikl, koliko često i po kakvom terenu. Cilj opravdava sredstvo te je zbog toga ključno odrediti namjenu bicikla. Planirate li bicikl voziti po gradu jer putujete svaki dan s njim na posao ili danas postoji u ponudi cijela paleta bicikala sa različitom namjenom, od specijaliziranih pa do višenamjenskih bicikala.

2. savjet: Odredite budžet

Kupnja bicikla ovisi o budžetu koji imate na rasploganju. Budžet za kvalitetni bicikl je najčešće 3.000 kn pa na više (redovna cijena bez akcije), što znači da bi trebali dobiti kvalitetan aluminijski bicikl od kvalitetnog proizvođača koji bi Vam trebao uz redovno održavanje dugo služiti. Bicikli sa hidrauličnim kočnicama idu najčešće od 4.000 kn pa na više, a race modeli od 6.000 kn pa na više. E-bicikli se mogu naći već od 7.000 kn pa na više, ali ipak preporučujemo e-bicikle od 14.000 kn pa na više jer sa takvim modelima dobijete najbolji omjer cijene i kvalitete.3. savjet: Odaberite veličinu

Bicikl se kupuje s obzirom na visinu osobe koja će navedeni bicikl i voziti. Bicikli dolaze u raznim veličinama okvira da bi mogli odgovarati za različite visine vozača. Odabir veličine nije jednostavan posao jer različiti proizvođači imaju različite tablice veličina zbog čega je veoma važan savjet prodavača. Savjetujte se s prodavačem koji će Vam zasigurno pomoći pri odabiru veličine i naravno isprobajte bicikl još u trgovini kako se ne bi iznenadili dok sjednete prvi put na njega, a već je kupljen.

4. savjet: Sigurnost

Jednom kad odlučite određenu svotu dati za bicikl nikako nemojte zaboraviti kupiti i lokot za njega. Bilo da svakodnevno putujete na posao biciklom ili samo vikendom uživate u vožnji prirodom potrebno je imati lokot koji će osigurati Vaš bicikl od neželjenih lopova.

5. savjet: Redovito servisirajte bicikl

Bicikl je prijevozno sredstvo te ga je  potrebno redovito servisirati, kako bi bili što sigurniji prilikom vožnje. Stoga s početkom proljeća, nakon zimskog sna, svakako posjetite servisera za bicikle koji će pregledati Vaš bicikl i omogućiti Vam da potpuno sigurno i samouvjereno krenete u novu biciklističku sezonu.
Kako bi Vam olakšali kupnju, izdvojili smo za Vas nekoliko prodavaonica bicikala u kojima ćete pronaći stručnu pomoć u odabiru idealnog bicikla. Prilikom kupnje nemojte oklijevati pitati sve što Vas zanima.

Kako bi Vam olakšali kupnju, izdvojili smo za Vas nekoliko prodavaonica bicikala koji će Vam pomoći u odabiru idealnog bicikla. Prilikom kupnje nemojte oklijevati pitati sve što Vas zanima.