OCIJENI

Prebrodite strah od stomatologa uz monitoriranu intravensku analgo-sedaciju

Objavljeno: 25.6.2020. 7:58

Odlazak stomatologu mnogim ljudima uzrokuje nelagodu i anksioznost. Razlozi tomu su razni, a ističe se strah od boli. Taj strah je gotovo uvijek neopravdan jer stomatolozi danas koriste brojne načine kako bi bol spriječili.

Jedan od takvih načina je monitorirana intravenska analgo-sedacija koja, kao specijalna vrsta anestezije, omogućava opuštanje pacijenta dok on samostalno diše. Ipak, treba istaknuti da ovu vrstu anestezije u Hrvatskoj koristi tek nekoliko dentalnih centara.

No, što je zapravo monitorirana intravenska analgo-sedacija?

Monitorirana intravenska analgo-sedacija način je ubrizgavanja lijeka intravenskim putem, što rezultira mogućnošću obavljanja više stomatoloških zahvata u jednom danu bez boli, a time i pacijentovog straha. Takva vrsta sedacije je potpuno sigurna, dok je pacijent je smiren i smanjene svijesti pod budnim okom iskusnog anesteziologa.

Najčešći zahvati kod kojih je primjenjiva monitorirana intravenska analgo-sedacija su kod oralne kirurgije i implantologije kod koje se ističu All on 4 i All on 6 zahvati te kod osoba koje imaju nagon za povraćanjem i koji se izrazito boje zahvata.

Monitorirana intravenska analgo-sedacija funkcionira primjenom lijekova intravenskim putem 10 minuta prije stomatoloških zahvata i nastavlja se tokom cijelog zahvata. Razlika između monitorirane intravenske analgo-sedacije i obične anestezije jest da kod monitorirane intravenske analgo-sedacije pacijent samostalno diše, svjestan je da ima otvorena usta, ali se ne sjeća zahvata.

Zbog svoje jednostavnosti, sigurnosti i učinkovitosti, monitorirana intravenska analgo-sedacija je idealna za sve stomatološke zahvate i zahvate koji duže traju. Njome se uvelike olakšava rad doktoru, a pacijenti su opušteniji i otvoreniji za suradnju.

No, monitorirana intravenska analgo-sedacija u Hrvatskoj je još uvijek relativno revolucionalni pojam. Ovu naprednu metodu koriste rijetki dentalni centri, među kojima se ističe Dentalni implantološko protetski centar Hurčak. U Dentalnom implantološko protetskom centru Hurčak, osim naprednog načina rada poput monitorirane intravenske analgo-sedacije, imate mogućnost odraditi i brojne druge zahvate bez straha, bez boli, bez nelagode.

OCIJENI