OCIJENI

Koja je razlika između tvrdih, polutvrdih i mekanih leća?

Objavljeno: 23.2.2022. 10:22

Sve je veći broj ljudi koji imaju različite probleme s vidom ili umaranjem očiju. Kao rješenje nude se naočale ili leće. Leće su iznimno praktično rješenje – ne morate se boriti sa zamagljenim ili prljavim naočalama, a i nekima su estetski mnogo privlačnije. Postoji nekoliko vrsta leća i svake od njih nude određene prednosti. Razlikujemo dnevne, tjedne, mjesečne ili godišnje leće, ali isto tako razlikujemo tvrde, polutvrde i mekane leće. Koja je razlika između navedenih vrsta i na koji način odabrati koje su prave za vas?

Dužina nošenja

Tvrde leće možete najdulje nositi – čak 8-10 sati bez ikakvih problema. Polutvrde leće možete nositi kraće od tvrdih leća, ali i dalje nude dovoljno dugo vrijeme nošenja da možete bez problema s njima provesti dan. Meke leće se preporučuje nositi najkraće, ali to nije nužno loše jer njihova velika propusnost kisika omogućava nošenje u večernjim prilikama kada se oči manje hidratiziraju. 

Propusnost kisika

Tvrde leće imaju nepropustan materijal, odnosno ne propuštaju kisik do rožnice što nije najbolje za vaše oči. Polutvrde leće propuštaju veću količinu kisika kako bi vaše oči bile dovoljno hidratizirane. S druge strane, meke leće omogućavaju najveću propusnost kisika, posebno zbog novih materijala (poput silikon-hidrogena) koji su omogućili njihov razvitak u kvalitetne i najpopularnije leće. 

Privikavanje na nošenje

Na tvrde leće je najteže priviknuti oko. Njihov tvrdi materijal mnogim ljudima jako smeta, posebno u početku tako da je privikavanje na njih najduži proces. Polutvrde leće izrađene su od fleksibilnijeg materijala, manje su i time ugodnije za nošenje. Privikavanje traje duže nego u slučaju mekih leća, ali puno kraće nego kod tvrdih leća. Meke leće su najbolje za dužinu privikavanja. 

Čišćenje oka i skupljanje materijala

Polutvrde kontaktne leće se lakše čiste i održavaju od mekanih kontaktnih leća i u njima se skuplja manje naslaga nego u mekanim kontaktnim lećama, a uz dobro održavanje mogu trajati dulje od 2 godine kolika im je inače trajnost.

Da sumiramo, glavne razlike su u propusnosti kisika, ugodi nošenja, privikavanje na nošenje, ali i duljina nošenja leća. 

Nakon što odaberete idealne leće za vas, vrijeme da se obratite kvalitetnoj optici koja će izraditi leće prema preporukama vašeg liječnika. OCULUS d.o.o. je poduzeće iz Zagreba koje je na samom vrhu prodaje kontaktnih leća u Hrvatskoj. U svojoj ponudi, OCULUS nudi manji izbor tvrdih leća, ali široki izbor kvalitetnih polutvrdih i mekih leća. Njihovo stručno oko pomoć će vam izabrati najbolje za vas i vaše oči – jer su dva para očiju uvijek bolji od jednih. OCULUS je tu za vas od 1976. godine.


OCIJENI