OCIJENI

Q&A koronavirus

Objavljeno: 4.3.2020. 18:45

Mišljenje znanstvenika o koronavirusu:

Kurt Williams je virolog i profesor u William and Mary’s Department of Biology, specijaliziran u području virusa. Donosi nam tumačenje iz perspektive znanstvenika o aktualnom koronavirusu. Prije svega, što se podrazumijeva pod “koronavirus”? “Koronavirus” spada pod genetički povezan virus. Razlog za njegovo ime je izgled čestice - one su obrubljene izbočinama, nalik kruni (Corona je latinski naziv za krunu).

Kako se koronavirus razlikuje od prehlade i gripe?
Sva tri spadaju pod tzv. RNA viruse (nastali su iz RNA, ne DNA) i sva tri su repiratorni virusi. Ali, međusobno su različiti po svojoj genetici, načinu na koji se čestice sastavljaju i prema težini bolesti koju mogu uzrokovati. Virolozi koriste niz karakteristika za razvrstavanje virusa. Primjerice, koronavirusi i gripe imaju lipidnu ovojnicu (membranu) oko kapsida (poteinske ljuske), dok rinovirusi, koji uzrokuju bezopasnu prehladu, to nemaju. U nastavku je kratko pojašnjenje drugih ključnih razlika.
Koronavirusi imaju genom RNA koji je načinjen od jednog niza RNA, što nazivamo pozitivnim sastavom. To znači da ovaj jedan zarazni genom može biti pretvoren u virusni protein uz pomoć stanice za proizvodnju bjelančevina i ribosoma. Influenzavirusi također imaju RNA genome - ali ti genomi dolaze iz zasebnih komada jednolančane RNA sa negativnim sastavom. To znači da virus mora donijeti vlastiti skup enzima za pretvaranje komada genoma negativnog sastava u pozitivni, tako da virusna RNA može biti pretvorena u proteine. Genomi rinovirusa izrađeni su od jedinstvenog pozitivnog sastava, jednolančanog RNA, sličnog koronavirusu. Genom je u proteinskoj ljuski koja je ikosaedera.

Može li koronavirus biti prenosiv sa životinje na čovjeka?
Nažalost, može. Istraživanja pokazuju kako je izvor koronavirusa životinja - riječ je o šišmišu.

Koji su savjeti za širu javnost?
Mislim da se nitko ne bi trebao postavljati u karantene i izbjegavati izlazak u javnost. Ali, oni koji rade u zdravstvu bi trebali biti na oprezu. Još uvijek nije jasno koliko će ovaj virus rasti. Zbog brzog prijenosa putem zraka i činjenica da je poprilično rasprostranjen, postoji veliki rizik da će
se nastaviti širiti. Najopasniji utjecaj i najbrže širenje odvija se u samom epicentru izvora - u Kini, dok na našim prostorima još uvijek nema razliku za paniku, ali bi ga trebalo shvatiti ozbiljno. Najbolje mjere opreze su redovito pranje ruku sa sapunom i toplom vodom. Kašljite i kišite u zapešće, a ne u
ruke. Izbjegavajte diranje lica sa koliko god je to moguće.

OCIJENI