OCIJENI

Sve što trebate znati o zubnim implantatima: Vrste, prednosti i rizici

Objavljeno: 19.4.2023. 12:51

Zubni implantati jedno su od najpopularnijih rješenja za nadomještanje izgubljenih zuba. Izdržljivi su, pouzdani i izgledaju prirodno te mogu poboljšati vaš osmijeh i samopouzdanje. Međutim, prije nego što se odlučite na ugradnju zubnih implantata, važno je razumjeti različite dostupne vrste, njihove prednosti i rizike. U ovom članku ćemo vam pružiti sve što trebate znati o zubnim implantatima.

Vrste zubnih implantata

Postoje dvije glavne vrste dentalnih implantata: endostalni i subperiostalni. Endostalni implantati postavljaju se izravno u čeljusnu kost, dok se subperiostalni implantati postavljaju na vrh čeljusne kosti i ispod tkiva desni.

·        Endostalni implantati

Endostalni implantati najčešći su tip zubnih implantata. Izrađeni su od titana ili drugih materijala koji su kompatibilni s ljudskim tijelom. Implantat se kirurški ugrađuje u čeljusnu kost, a kako kost oko njega zacjeljuje, postaje sigurno usidren na mjestu. Nakon što implantat sraste s čeljusnom kosti, na implantat se pričvršćuje nosač koji omogućuje postavljanje zubne krunice na vrh. To stvara zubni nadomjestak prirodnog izgleda koji je čvrst i izdržljiv.

·        Subperiostalni implantati

 Subperiostalni implantati su rjeđi od endostalnih implantata. Obično se koriste za pacijente koji nemaju dovoljno zdravu čeljusnu kost da podupre endostalni implantat. Subperiostalni implantati postavljaju se na vrh čeljusne kosti, ali ispod tkiva desni. Sastoje se od metalnog okvira koji je pričvršćen za čeljusnu kost i strši kroz tkivo desni. Nakon što tkivo desni zacijeli oko okvira, zubna krunica se pričvršćuje na okvir kako bi se stvorio zubni nadomjestak prirodnog izgleda.

Prednosti zubnih implantata

Zubni implantati nude mnoge prednosti u odnosu na druge opcije nadomještanja zuba kao što su proteze ili mostovi. Neke od prednosti zubnih implantata uključuju:

·        Poboljšan izgled

Zubni implantati izgledaju kao pravi zubi, a u ustima ćete također imati osjećaj prirodnog zuba. Dizajnirani su da se uklope u vaš osmijeh, pružajući vam prirodan izgled.

·        Poboljšan govor

Zubni implantati mogu poboljšati govor jer su stabilniji od drugih opcija zamjene zuba. To znači da možete govoriti bez straha da će vam zubi iskliznuti ili ispasti.

·        Veća udobnost

Zubni implantati udobniji su od drugih opcija zamjene zuba, budući da su sigurno usidreni u vašu čeljusnu kost. To znači da možete jesti i piti s lakoćom, bez nelagode ili boli.

·        Poboljšano oralno zdravlje

Zubni implantati mogu poboljšati vaše oralno zdravlje sprječavanjem gubitka koštane mase i očuvanjem zdravih zubi. Također olakšavaju čišćenje zubi i održavanje dobre oralne higijene.

·        Dugotrajnost

Zubni implantati su dugotrajno rješenje za nedostajuće ili oštećene zube. Uz pravilnu njegu, mogu trajati mnogo godina, pa čak i cijeli život.

Rizici zubnih implantata

Iako zubni implantati nude mnoge prednosti, postoje i neki rizici. Neki od rizika dentalnih implantata su:

·        Infekcija

Kao i kod svakog kirurškog zahvata, kod zubnih implantata postoji rizik od infekcije. To se može smanjiti slijedeći upute vašeg stomatologa za postoperativnu njegu.

·        Oštećenje živaca

Zubni implantati mogu uzrokovati oštećenje živaca, što može dovesti do utrnulosti ili peckanja u ustima, na usnama ili jeziku. Ovo je rijetka komplikacija, ali može se pojaviti u nekim slučajevima.

·        Pomicanje implantata

Pomicanje implantata može se dogoditi ako implantat ne sraste pravilno s čeljusnom kosti ili ako je na implantat stavljen prevelik pritisak prije nego što je imao priliku potpuno zacijeliti. U nekim slučajevima, implantat će možda trebati ukloniti i zamijeniti.

·        Gubitak koštane mase

Zubni implantati mogu uzrokovati gubitak koštane mase ako nisu pravilno postavljeni ili ako ih nema dovoljno.

Ako tražite dugotrajno rješenje za nadomještanje izgubljenih ili oštećenih zubi, razmislite o zubnim implantatima. Ordinacija dentalne medicine Matijević nudi usluge stručne ugradnje implantata i kako biste postigli prirodan i funkcionalan osmijeh. Nemojte više čekati, rezervirajte svoje konzultacije već danas i učinite prvi korak prema zdravijem i ljepšem osmijehu. Nazovite i zakažite termin!

OCIJENI