OCIJENI

Kako liječiti svoje zglobove i kosti?

Objavljeno: 28.9.2020. 10:49

Jesmo li zaista osuđeni na bol, nemogućnost kretanja ili ugradnju umjetnih zglobova, endoproteza, samo iščekujući daljnja pogoršanja?
 
U posljednja dva desetljeća svjedoci smo ogromnog razvoja medicine, ponajviše zahvaljujući razvoju novih tehnologija i farmaceutske industrije. Suočeni smo s nužnosti promjene kliničke prakse uvođenjem novih, korisnih metoda i saznanja u liječenju i prevenciji koštano zglobnih bolesti.

Da moramo promijeniti opću kliničku praksu u skeletnoj patologiji, potkrepljuje se sljedećim činjenicama:
  • Kronične bolesti skeleta, poput osteoartritisa i osteoporoze, jedne su od najčešćih medicinskih problema i veliki problem javnog zdravlja.
  • Komplikacije povezane s ovim bolestima uzrokuju invaliditet i značajno pogoršanje kvalitete života.
  • Istovremeno predstavljaju veliko financijsko opterećenje, ne samo za pacijente i njihove obitelji, već i za cijelo društvo.
  • Razumijevanje skeleta bivalo je lošim zbog nedostatka metoda koje bi mogle pružiti najvažnije informacije o biologiji skeleta. Zato je uobičajena klinička praksa bila, a i dalje jest, djelomična i parcijalna simptomatska terapija nedovoljnog učinka za pacijenta.
Naime, ortopedija, fizikalna medicina, reumatologija i endokrinologija bave se samo dijelovima ovog velikog i složenog organa, a skelet se čak nije niti smatrao organom jer nije postojalo osnovno obrazovanje o fiziologiji skeleta ili biološkim mehanizmima koji utječu na skelet.

Trendovi moderne medicine jasno nalažu zaokret u kliničkom razmatranju ovdje opisanih problema. Stavljanje u fokus pacijenta, zajedno sa svim njegovim individualnim značajkama, a ne bolest kao takvu, jedan je od glavnih postulata koncepta personalizirane i integrativne medicine.

Važnost edukacije i prevencije te planiranje terapije ovisno o kvalitetnoj i temeljitoj procjeni kliničkih značajnosti svakog pacijenta ponaosob, nužan je pravac za kojim moderno zdravstvo na globalnoj i svjetskoj razini neminovno sve više polazi.

Saznajte više o načinima boljeg i učinkovitijeg liječenja i prevencije te ono najvažnije. educirajte se o problemima koštano zglobnih bolesti i sami procijenite dostatnost svojih dosadašnjih saznanja.

Poliklinika K-centar, na čelu sa ravnateljem prof. dr. sc. Daliborom Krpanom, je prvi i vodeći centar u Hrvatskoj specijaliziran za kronične koštano-zglobne bolesti u kojem se provodi najsuvremeniji, integralni koncept liječenja temeljen na osobnostima svakog pojedinog pacijenta, vrhunskim metodama liječenja i timskom radu iskusnih stručnjaka različitih specijalnosti. 

KONTAKT PODACI:
e-mail: k-centar@k-centar.hr
telefon: 01 6391 561
www.k-centar.hr

OCIJENI