OCIJENI

Priprema za tehnički pregled vozila

Objavljeno: 12.5.2022. 13:12

Istraživanja pokazuju da je prosječna starost vozila u Hrvatskoj 12 godina, stoga ne čudi da skoro svako četvrto vozilo padne na tehničkom pregledu i da većina vlasnika strepi hoće li njegovo vozilo proći ili neće proći.

Kvalitetnu pripremu za tehnički pregled često se izbjegava zbog gubitka vremena i financijskih troškova. Na kraju se takav pristup pokaže kao dvosjekli mač jer vrijeme koje je ušteđeno prije tehničkog gubi se nakon njega, a troškovi popravaka su u pravilu veći nego što bi bili da ste sve potrebno provjerili i popravili prije odlaska na tehnički.

Valja naglasiti da je ključna sustavna briga za vozilo, odnosno redovito održavanje i servisiranje. To je najbolje raditi kod ovlaštenih servisera koji će vam osim redovitih radnji održavanja ukazati i na neredovite popravke koji su potrebni da bi vozilo bilo tehnički ispravno. Ovlašteni serviseri bolji su izbor, no mnogi u nedostatku sredstava odabiru one jeftinije neovlaštene. I kod nekih od njih možete dobiti dobru kvalitetu usluge, no valja birati samo one za koje ste sigurni da dobro rade.

Idealno je redoviti godišnji servis tempirati nekoliko tjedana prije odlaska na tehnički kako biste bili sigurni da je sve u redu.

Sami možete pregledati neke dijelove i uređaje vašeg automobila poput: svjetlosnih uređaja, truba, ručne kočnice, ali i obavezne opreme vozila bez koje ne možete proći tehnički pregled. Potrebno je i dobro pregledati karoseriju i potražiti tragove korozije jer previše korozije može biti razlog za pad na tehničkom pregledu.

Ako sami otkrijete greške na vozilu, posjetite svog servisera i otklonite je u najkraćem mogućem roku. Imajte na umu da je to u interesu sigurnosti svih sudionika u prometu.

Preporučuje se da prije odlaska na tehnički pregled u potpunosti izvana i iznutra operete automobil. Čist automobil ostavlja bolji dojam. Isto tako, mogu vam u tehničkom odbiti pregled ako je vozilo prljavo.

Ako je vaše vozilo proglašeno neispravnim, morat ćete ponovo pristupiti tehničkom pregledu. Ako to učinite u roku od otprilike 10 radnih dana, ponovljeni tehnički pregled će se obaviti bez ponovnog plaćanja naknade. No imajte na umu da i to razdoblje može varirati. Međutim, ponekad je kvar takav da je za njegov popravak potrebno više od 10 dana. U tom slučaju gubite iznos uplaćen za tehnički pregled. To je još jedan razlog za dobru pripremu.

Visina naknada za tehnički pregled ovisi o kategoriji vozila i određena je "Odlukom o visini naknada za tehnički pregled i druge poslove koji se obavljaju u stanicama za tehničke preglede vozila".

Redovne i preventivne tehničke preglede možete obaviti u stanicama za redovni tehnički pregled vozila, koje se nalaze diljem Hrvatske. Pri tome vrijedi pravilo da se tehnički pregled može obaviti u bilo kojoj stanici bez obzira na kojem registracijskom području se nalazite.

Članovi Auto kluba Končar kontrolni pregled mogu ostvariti tijekom članske godine na području Republike Hrvatske. Pogodnost obuhvaća jednu provjeru ispravnosti rada motora, i jednu kontrolu i podešavanje svjetala.

Članovi, također, imaju pravo jednom tijekom članske godine koristiti pogodnost demontaže i montaže guma te balansiranje kotača na vozilu.

Uz sve navedeno, te uslugu autoškole, od nedavno imaju i  uslugu auto-servisa. U sklopu servisa možete izvršiti pripremu  za tehnički pregled svog vozila kao i brze popravke i kontrole ispravnosti vozila. Članovi Auto kluba ostvaruju popust od 30% na redovne cijene rada mehaničara.

Posjetite Auto Klub Končar na adresi Dragutina Golika 83a u Zagrebu ili potražite više informacija na linku.  

OCIJENI