OCIJENI

Vodič za dobivanje vozačke dozvole

Objavljeno: 12.5.2022. 13:10

Kako bi postali vozač, potrebno je proći određeno osposobljavanje koje se sastoji od edukacija i polaganja različitih ispita. Stoga vam donosimo vodič koji sadrže sve potrebne korake da bi dobili vozačku dozvolu.

1. Liječnički pregled

Prije upisa u željenu autoškolu potrebno je obaviti liječnički pregled u ordinacijama radne ili prometne medicine, koje nude uslugu obavljanja liječničkih pregleda za vozače kako bi dobili Uvjerenje o tjelesnoj i duševnoj sposobnosti za upravljanje vozilom određene kategorije.

2. Upis u autoškolu

Za upis u autoškolu potrebno je priložiti Uvjerenje o sposobnosti za upravljanje vozilom određene kategorije i osobnu iskaznicu. Ako osoba još nema navršenih osamnaest godina onda na upis mora doći i roditelj ili staratelj. Potpisujete ugovor o ugovor o osposobljavanju kandidata za vozača, koji sadrži sve potrebne članke koje obvezuju kandidata i autoškolu na poštivanje obveza tijekom osposobljavanja.

3. Osposobljavanje kandidata

Za početak je potrebno usvojiti Prometna pravila i sigurnosne propisi (PPSP), kako bi uopće mogli dobiti pravo na polaganje vozačkog ispita. Predavanja su organizirana u prijepodnevnim i poslijepodnevnim terminima te traju 30 nastavnih sati. Odmah na početku nastave dobit ćete potrebnu literaturu, raspored ispita, način i uvjete polaganja pojedinih ispita te sve o uvjetima za početak praktične obuke iz predmeta Upravljanje vozilom (UV).

Nakon što se položili ispit iz prometnih propisa, slijede predavanja iz Pružanja prve pomoći (PPP) u trajanju od devet nastavnih sati, a odvijaju se u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama u suradnji s autoškolom. Zatim slijedi ispit koji je potrebno položiti prije završetka obuke iz Upravljanja vozilom.

4. Obuka iz vožnje

Obuka iz Upravljanja vozilom (UV) traje najmanje 35 sati i vozačkom ispitu možete pristupiti kada ste položili ispite iz prometnih propisa i prve pomoći te završili obuku iz vožnje. Imajte na umu da ispit iz Upravljanja vozilom trebate položiti u periodu od najdulje 18 mjeseci od datuma kad ste položili ispit iz Prometnih propisa jer ćete morati ponoviti obuku iz Upravljanja vozilom u trajanju od najmanje 12 dopunskih sati. Ispit iz vožnje sastoji se od prometnog poligona i vožnje u gradskom prometu uz poštivanje prometnih pravila i propisa.

5. Uvjerenje o položenom ispitu i vozačka dozvola

Ako ste položili ispit iz vožnje dobiti ćete Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu, što znači da ste postali vozač. Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu i važeće liječničko uvjerenje  morate odnijeti u policijsku upravu kako bi podigli svoju vozačku dozvolu.

                            

“Naš tim se sastoji od osam instruktora, stručnog voditelja i predavača iz predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila. Također imamo svoje prometno vježbalište i učionicu opremljenu za izvođenje nastave na računalu i simulatoru”, naglašavaju iz autoškole Končar.

Za više informacija posjetite web stranicu

OCIJENI