OCIJENI

Kako do međunarodne vozačke dozvole

Objavljeno: 12.5.2022. 13:07

Međunarodna vozačka dozvola (MVD) je međunarodno priznati prijevod nacionalne vozačke dozvole. Izdaje se temeljem Međunarodne konvencije o prometu na cestama, Beč, 8. studenog 1968. (u nastavku teksta Bečka konvencija) i Ženevske konvencije o cestovnom prometu, Ženeva, 19. rujna 1949. (u nastavku teksta Ženevska konvencija).

Ovisno o tome koje konvencije je država u koju vozač putuje potpisnica, izdaje se MVD prema Bečkoj konvenciji ili MVD prema Ženevskoj konvenciji. Prilikom izdavanja MVD-a Izdavatelj će vozaču dati ispravnu informaciju koji MVD je potreban za državu u koju vozač putuje.

Hrvatska međunarodna vozačka dozvola prema Bečkoj konvenciji uz hrvatski jezik sadrži tekst i na sedam stranih jezika: francuskom, engleskom, njemačkom, španjolskom, ruskom, arapskom i kineskom jeziku. 

Dozvola se izdaje se s rokom važenja od tri godine od dana izdavanja odnosno do dana isteka važenja hrvatske vozačke dozvole ako je rok njenog važenja kraći od tri godine.

MVD se izdaje vozaču koji ima važeću hrvatsku vozačku dozvolu te kojem nije izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom. Isto tako, MVD se ne može koristiti kao zamjena za hrvatsku vozačku dozvolu niti se može koristiti za upravljanje vozilom na teritoriju Republike Hrvatske. MVD mogu dobiti i strani državljani pod uvjetom da posjeduju hrvatsku vozačku dozvolu.

Hrvatska međunarodna vozačka dozvola

Hrvatska međunarodna vozačka dozvola prema Ženevskoj konvenciji uz hrvatski jezik sadrži tekst i na jedanaest stranih jezika: francuskom, portugalskom, engleskom, korejskom, ruskom, tajlandskom, španjolskom, kineskom, arapskom, hindskom i japanskom jeziku. Valja naglasiti da se hrvatska međunarodna vozačka dozvola izdaje se s rokom važenja od jedne godine od dana izdavanja odnosno do dana isteka važenja hrvatske vozačke dozvole ako je rok njenog važenja kraći od jedne (1) godine.

Direktivom 2006/126/EZ Europskog parlamenta i Vijeća o vozačkim dozvolama propisano je da se vozačke dozvole koje su izdale države članice priznaju uzajamno, a da od 19.01.2033. godine, u opticaju mogu biti samo vozačke dozvole u kartičnom obliku. Slijedom toga, države članice Europske unije trebaju priznati i vozačke dozvole koje su izdane u Republici Hrvatskoj u papirnatom obliku prije 1.7.2013. godine i nemaju osnovu zahtijevati međunarodnu vozačku dozvolu.

MVD prestaje s važenjem kada strana država postane prebivalištem vozača, koji u tom slučaju mora regulirati status hrvatske vozačke dozvole pri nadležnim institucijama u inozemstvu. Razdoblje reguliranja vozačke dozvole propisuje svaka država zasebno.

Gdje mogu izvaditi Međunarodnu vozačku dozvolu?

Međunarodnu vozačku dozvolu možete izvaditi u poslovnici Auto kluba „Končar“ na adresi Dragutina Golika 83a, u Zagrebačkom naselju Voltino. 

Za izdavanje ove dozvole potrebni su Vam sljedeći dokumenti:

  • Važeća hrvatska vozačka dozvola

  • 2 fotografije, dimenzije 3,50 x 4,50 cm

  • Osobna iskaznica ili putovnica

  • Cijena izdavanja dozvole iznosi 170,00 kn

Ako putujete vozilom hrvatskih registarskih oznaka u Ujedinjeno Kraljevstvo, Irsku, Portugal, Španjolsku, Rumunjsku, Bugarsku, Grčku, Tursku, u države bivšeg Sovjetskog Saveza, zemlje Beneluksa i Skandinavije, te u druge izvaneuropske zemljama brzo i jednostavno možete izraditi svoju međunarodnu vozačku dozvolu u poslovnici Auto kluba „Končar“.  

U njihovoj poslovnici također možete obaviti servis vašeg limenog ljubimac te izvršiti pripremu za tehnički pregled vozila kao i brze popravke i kontrole ispravnosti vozila. Više o brojnim uslugama i pogodnostima koje nude možete saznati na web stranici.

OCIJENI