OCIJENI

Kvalitetna izrada nadgrobnih spomenika

Objavljeno: 21.7.2022. 16:01

Nadgrobni spomenici su simbol sjećanja na naše voljene kojih više fizički nema. Oni su naš način odavanja počasti životima koji su nam važni te stoga želimo da budu izrađeni kvalitetno. Spomenici su podložni vremenskim uvjetima, stoga uz kvalitetnu izradu, kvalitetu će odrediti i odabir kamena za izradu.


Najtraženiji materijal za izradu nadgrobnih spomenika je granit. Granit je dobiven prirodnim geološkim procesima koji su se formirali kroz izrazito dugački vremenski period (neki čak milijunima godina). To ga čini izrazito dugotrajnim materijalom koji čak i nakon višegodišnje izloženosti vanjskim uvjetima ne posustaje u kvaliteti. Granit dolazi u nekoliko različitih boja između kojih možete birati.


Granit se dijeli na nekoliko podvrsta o kojima također ovisi trajnost spomenika. Odabir najboljeg granita možda će u početku ostaviti veći utjecaj na vaš novčanik, no dugotrajno će se pokazati kao najbolji izbor jer će cijena zasigurno opravdati kvalitetu.


Iako je granit "Superman" među kamenom, dobar izbor je i mramor. Mramor je vapnenački kamen koji sadrži kalcit ili dolomit, a od kojeg se još u antici gradilo. Prekrasne bijele boje, mramor se koristi u razne svrhe. Ako se sjetite vrhunskih umjetničkih djela, kao što je Michelangelov David, ili arhitektonskih divota kao što je Taj Mahal – vidjet ćete koliko mramor može biti izvrsno rješenje za nadgrobne spomenike.


Kada govorimo o mramoru, moramo napomenuti najpoznatiji hrvatski mramor – onaj koji dolazi s otoka Brača. Brački mramor (iako tehnički gledano nije mramor već se samo tako zove) vrhunski je materijal poznat u čitavom svijetu. Korišten je kao rješenje za mnoge arhitektonske projekte upravo zbog svoje izdržljivosti i specifičnosti - jeste li znali da je čak Bijela kuća dijelom izrađena upravo od našeg bračkog mramora?


Svi navedeni materijali jako su dobar izbor za vaše nadgrobne spomenike te će biti dugo u dobrom stanju. Nakon odabira materijala, morate još odabrati vrhunske klesare koji će izraditi vaš spomenik. Obrt KLESARSTVO – GULIJA“ već više od 45 godina izrađuje nadgrobne spomenike od najkvalitetnijeg materijala. Obiteljski obrt koji ostaje u koraku s vremenom, izrađuje grobnice, nadgrobne spomenike i spomen ploče, ali ujedno kamene stolove, radne ploče i slične proizvode za uređenje prostora. KLESARSTVO – GULIJA napravit će vam spomenik dostojan vaših voljenih od najkvalitetnijih materijala kako bi oni ostali dugotrajni simbol života.

OCIJENI