OCIJENI

Prevoditeljske usluge s ovjerom sudskog tumača

Objavljeno: 28.12.2020. 16:07

Iako za većinu dokumenata možda ovjereni prijevod nije potreban, još uvijek postoje dokumenti koje jednostavno moraju prevesti sudski tumači, a sve kako bi bili ovjereni i valjani pred državnim tijelima, sudovima i javnim bilježnicima.

Koje je dokumente potrebno ovjeriti?

Kod ovjere dokumenata riječ je o dokumentima poput svjedodžbi, rodnih listova, vjenčanih listova, punomoći i tome slično, a koji zahtijevaju prijevod.

Ovjerom pečatom prijevoda takve vrste dokumenata jamči se da su izvorni tekst i njegov prijevod sadržajno jednaki. Ovjereni prijevodi na naslovnoj stranici sadrže datum, broj stranica i broj ovjere, a unutar se nalaze i prevedeni i izvorni tekst. Sve je uvezeno trobojnim koncem kako bi se izbjegle bilo kakve izmjene dokumenta, s obzirom na to da su sudski tumači odgovorni za sadržaj prevedenih dokumenata, a najmanja pogreška može predstavljati veliku štetu.

Jednom ovjeren prijevod ima status službenog dokumenta, a za službene potrebe je valjan u uredima u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu.

Tijek ovjere

Vrijeme koje zahtijeva prijevod ovisno je o složenosti i veličini dokumenta. A zbog odgovornosti koja je pred sudskim tumačem te zbog važnosti samog dokumenta, iznimno je važno odabrati dobrog i stručnog sudskog tumača u čiju stručnost možete vjerovati.

Za početak, sudski tumač će proučiti dokumente koje treba prevesti te će u skladu s tim dogovoriti detalje s klijentom. Ponekad se, prema potrebi izrađuje poseban rječnik sa stručnom terminologijom koja se nalazi u dokumentu. Lidija Marta Kozlovac, magistra je edukacije engleskog i španjolskog jezika i književnosti, prevoditeljica te sudski tumač za engleski i španjolski jezik. O njenom znanju i stručnosti svjedoče brojni zadovoljni klijenti ali i znanje koje je stekla obrazovanjem i usavršavanjem.

Želite li svoje povjerenje prepustiti nekome kome možete vjerovati, sudsku tumačicu Kozlovac možete kontaktirati na putem e-maila lidija.kozlovac@zg.t-com.hr.

OCIJENI