OCIJENI

Znate li prepoznati simptome parodontitisa?

Objavljeno: 11.9.2022. 21:47

Parodontitis ili bolest desni progresivno je stanje koje je vodeći uzrok gubitka zuba među odraslim osobama. Ova bolest nastaje kada toksini koji se nalaze u plaku počnu iritirati ili izazvati upalu gingive (tkiva desni). Rezultirajuća bakterijska infekcija često poznata kao gingivitis, može na kraju dovesti do uništenja tkiva desni i ispod kosti. Ako se parodontna bolest ne liječi, može dovesti i do klimanja zuba ili gubitka zuba.

Postoje mnoge uobičajene vrste parodontnih bolesti uključujući agresivni, kronični, nekrotizirajući parodontitis te parodontitis povezan sa sustavnim bolestima. Svaka od ovih vrsta ima svoje posebne karakteristike i simptome, a sve zahtijevaju hitno liječenje od strane stomatologa kako bi se zaustavio kasniji gubitak kosti i tkiva.

Uobičajeni simptomi

Izuzetno je važno napomenuti da parodontna bolest može napredovati bez ikakvih znakova ili simptoma poput boli. Zbog toga su redoviti stomatološki pregledi iznimno važni. U nastavku su opisani neki od najčešćih znakova i simptoma parodontitisa.

1. Neobjašnjivo krvarenje – Krvarenje tijekom pranja zuba, čišćenja zubnim koncem prilikom jedenja hrane jedan je od najčešćih simptoma parodontne infekcije. Toksini u plaku uzrokuju bakterijsku infekciju zbog koje su tkiva sklona krvarenju.

2. Bol, crvenilo ili otok – Parodontitis može biti prisutan ako su desni natečene, crvene ili bolne bez vidljivog razloga. Bitno je zaustaviti napredovanje infekcije prije nego što ona zahvati tkivo desni i čeljusnu kost. Također je važno liječiti infekciju prije nego što se krvotokom prenese u druge dijelove tijela.

3. Zubi koji izgledaju duže – Parodontitis je bolest koja može dovesti do povlačenja desni. Toksini koje proizvode bakterije mogu uništiti potporno tkivo i kosti, čineći tako da zubi izgledaju duži.

4. Loš zadah – Iako zadah može potjecati iz stražnjeg dijela jezika, pluća i želuca, od hrane koju konzumiramo ili od pušenja, loš zadah mogu uzrokovati čestice stare hrane koje se nalaze između zuba i ispod desni. U dubljim džepovima desni može se zadržati više krhotina i bakterija, što uzrokuje neugodan miris.

5. Klimavi zubi – Znak parodontitisa koji brzo napreduje je klimanje ili pomicanje zuba u zahvaćenom području. Kako se koštano tkivo uništava, zubi koji su nekoć bili čvrsto pričvršćeni za čeljusnu kost postaju labavi ili se mogu promijeniti u položaju.

6. Gnoj – Gnoj koji curi između zuba definitivan je znak da je parodontna infekcija u tijeku. Gnoj je rezultat pokušaja tijela da se bori protiv bakterijske infekcije.

Od iznimne je važnosti zaustaviti napredovanje parodontne bolesti prije nego što izazove daljnje oštećenje tkiva desni i čeljusne kosti. Ako imate bilo koji od ovih znakova ili simptoma, potrebno je što prije potražiti savjet stomatologa. Stomatolog će najprije procijeniti cijela usta kako bi utvrdio napredovanje bolesti. Kada se dijagnoza postavi, stomatolog može liječiti bakterijsku infekciju antibioticima u kombinaciji s nekirurškim ili kirurškim liječenjem ili oboje.

Ako ste primijetili neke od navedenih simptoma parodontitisa, što prije naručite svoj termin u Centru za parodontologiju Periodent u Zagrebu koji je posebno specijaliziran za sve probleme vezane uz parodontitis. Ovaj centar osnovan je na znanju i obiteljskoj tradiciji koja se proteže kroz sedam desetljeća te korištenjem vrhunske tehnologije i stručnog znanja nastoje svojim pacijentima omogućiti zdrav i bezbrižan osmijeh. Više o brojnim uslugama koje nude možete saznati na: https://centar-periodent.hr/OCIJENI