OCIJENI

Što su implantati?

Objavljeno: 11.11.2021. 11:25

U nastavku teksta pročitajte što su dentalni imaplantati, kako izgleda proces ugradnje, koliko traje oporavak te isplati li se uložiti u dentalne implantate.

Dentalni implantat je nadomjestak zubu koji kompletno imitira formu i funkciju prirodnih zubiju.


Sastoji se od vidljivog i nevidljivog dijela zuba: korijena i krune. Građen je od titana, a ugradnjom u čeljust može služiti kao zamjena za jedan zub ili može biti potpora nekoliko zubi u nizu, tako da drži dentalnu krunicu ili most na mjestu. Ako za ugradnju implantata nema dovoljno kosti koja bi ga poduprla, bit će potrebno ugraditi i koštani graft. Nedostatak kosti može biti posljedica starenja, bolesti desni, ozlijede ili nekog drugog uzroka. 

Implantati nisu prikladni za djecu čija se struktura kostiju lica još razvija, iako bi ih stariji tinejdžeri mogli ugraditi. Manja je mogućnost da će operacija biti uspješna ako je osoba pušač, ako je na imunosupresivnoj terapiji ili nakon nedavne radioterapije glave i vrata. Isto vrijedi i za ljude s bruksizmom (snažno škripanje i stiskanje zubima) i za one koji ne drže svoj diabetes pod kontrolom. 

Kakva je procedura?

Titanijski korijen implantata se usađuje u kost čeljusti i jednom kada sve zaraste, stavlja se kruna na vrh koja je prilagođena vašem zagrizu i boji ostalih zubi u čeljusti. Implantati djeluju prirodno te uz pravu higijenu mogu trajati dugo vremena.

Što nakon zahvata?

Bez obzira kakvu vrstu implantata ugradili, bitno je dati si dovoljno vremena za oporavak. Potrebno je jesti mekanu hranu, laganu za žvakanje, dok doktor ne dopusti povratak na uobičajenu prehranu. Primjerice hrana poput jogurta i pire krumpira je odlična za vrijeme oporavka nakon operacije. Nakon nekoliko mjeseci vaš implantat će adekvatno srasti s okolnom kosti u koju je ugrađen. Ovaj proces se zove osteointegracija.

Isplati li se investirati u dentalne implantate?

Apsolutno! Osim što će te imati prekrasan osmijeh, i kvaliteta vašeg oralnog zdravlja će biti bolja. Jeste li znali da gubitak jednog zuba povećava rizik za gubitak više zubiju? To se događa zbog toga što zub na mjestu čvrsto drži njegov korijen i ostali zubi koji ga okružuju. Tako kada izgubite zub, zubi blizu praznog džepića će se nagnuti prema tom otvorenom prostoru i olabaviti. 

Gubitak zuba isto tako može dovesti do propadanja podležeće kosti. Ako se to ne riješi može doći do stanja koje se naziva „facial collapse“. Facial collapse će vašem licu dati udubljeni profil i tako učiniti Vaše lice starijim nego što je. U takvom slučaju i nošenje poteza može biti otežano.

Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja o dentalnim implantatima ili ste zainteresirani za sami zahvat ugradnje obratite se stručnom timu u ordinaciji dentalne medicine VESNA HRSTO. Ordinacija je locirana u Zagrebu, a uspješno posluje još od 1998. godine. U ordinaciji vlada mirno okruženje i topla atmosfera s obzirom da su članovi tima ujedno i članovi obitelji. Kombinirajući tehnologiju i informiranost pružaju najbolju dentalnu njegu svojim pacijentima i to s usavršenim sustavom za naručivanje pacijenata tako da nikad ne morate čekati više od potrebnog.  

Za više informacija posjetite web stranicu ordinacije VESNE HRSTO

Slike su preuzete iz besplatne baze iStock. 


OCIJENI