OCIJENI

Savjeti za zaštitu i higijenu zuba

Objavljeno: 20.1.2022. 9:57

Često se kaže kako su oči prozor u dušu, no dokazano je kako zdrav i lijep osmijeh pomaže u ostavljanju pozitivnog prvog dojma. Iskren osmijeh za razliku od zatvorenog osmijeha i lošeg zadaha otvara mnoga vrata i ostavlja dojam pristupačnosti i srdačnosti. Zato je važno redovno voditi brigu o zdravlju i izgledu vaših zubi, a to možete činiti držeći se sljedećih savjeta.

Četkajte zube bar dva puta dnevno po dvije minute

Preporučeno je četkati zube barem dva puta dnevno nježnim kružnim pokretima. Pri tome ne smijete zaboraviti i na jezik. Četkanje zubi mekom četkicom i fluoridnom pastom za zube očistiti će ostatke hrane i bakterije iz vaše usne šupljine te spriječiti nastajanje karijesa.

Jutarnje četkanje protiv lošeg zadaha

Usna šupljina idealno je mjesto zbog svoje topline i vlažnosti za razvoj bakterija te je dom do 300 različitih vrsta bakterija. Nakupljanjem ostataka hrane s vremenom će nastati naslage tj. zubni plak koji se može stvrdnuti i uzrokovati probleme s desnima i loš zadah.  Zbog toga je važno jutarnje četkanje kako bi se uklonile naslage nastale preko noći.

Nemojte pretjerati s pranjem zuba

Četkate li više od tri puta na dan i duže nego što je to preporučeno, postoji mogućnost da ćete oštetiti zubnu caklinu. Ako oštetite caklinu, otkrit ćete sloj koji se nalazi ispod-dentin. Dentin sadrži male rupice koje vode do živčanih završetaka te prilikom kontakta s njima dolazi do boli i preosjetljivosti zuba.

Nemojte pregrubo četkati zube

Kada četkate zube nemojte pri tome biti grubi, već zamislite recimo da polirate ljusku jajeta. Ako vaša četkica izgleda kao da je netko sjedio na njoj, vjerojatno prejako četkate zube. Zubna caklina sama po sebi je dovoljno jaka da zaštiti zube od hrane i pića koje unosite, a djeca imaju mekšu caklinu zbog čega su skloniji eroziji zuba.

Svakodnevno koristite zubni konac

Zubni konac pomoći će ukloniti ostatke hrane koje ne možete ukloniti četkanjem i zubne naslage. Time ćete olakšati posao vašem zubaru kod sljedećeg čišćenja zubi i spriječiti nastajanje karijesa. Preporučeno je koristiti zubni konac prije pranja zuba kako bi oslobodili zarobljene ostatke hrane i olakšali četkanje.

Izbjegavajte određena pića 

Osim što mogu utjecati na boju vaših zuba, određena pića izravno oštećuju vašu caklinu. Najopasnija su gazirana slatka pića jer sadrže kiselinu koja oštećuje zubnu caklinu te uzrokuje nastanak karijesa i prodire u unutarnje slojeve zuba i erodira ih. Kako biste izbjegli navedeno, potrebno je smanjiti unos slatkih gaziranih pića i pravilno brinuti o zdravlju vaših zuba.


Bitna stavka u održavanju zdravlja i izgleda vaših zuba odabir je stručnog stomatologa u kojega ćete imati potpuno povjerenje.  Uslugu ortodoncije, mobilnih i fiksnih aparata za zube te ortodontsku terapiju nudi vam Specijalistička ortodontska ordinacija Ines Grebenar Fressl dr.dent.med. spec. ortodont, gdje za sebe možete već danas izabrati najbolje.OCIJENI