OCIJENI

Zašto nam UV zaštita treba svaki dan?

Objavljeno: 10.6.2022. 11:03

Tko ne voli osunčanu kožu? Nažalost, taj lagano brončani sjaj savršen uz morske kovrče zapravo je rezultat vaše kože koja se pokušava zaštititi. Izlaganje UV zračenju pokreće proizvodnju melanina, pigmenta koji apsorbira zračenje i djeluje kao prirodna suncobran za stanice kože. To uzrokuje vidljiv učinak tamnjenja i stvaranje tamnih mrlja. Drugim riječima, kada vaša koža preplane, vaše tijelo se pokušava zaštititi od daljnjih oštećenja.

Međutim, stanice koje proizvode melanin sjede na dubljim slojevima vaše kože – što znači da u trenutku kada štetne UV zrake dođu do tih stanica, one su već oštetile slojeve kože iznad njih.

Savjeti za zaštitu kože

  • Nosite kremu za sunčanje s najmanje SPF30 s PA++ ocjenom – svaki dan, bez isprika. SPF mjeri zaštitu od UVB zraka, dok PA vrijednost označava UVA obranu.

  • Nanesite kremu za sunčanje najmanje 15 minuta prije izlaska iz kuće. Toliko je vremena potrebno da vaša koža upije kremu za sunčanje i bude zaštićena od UV zraka.

  • Koristite namjenski proizvod za zaštitu od UV zraka, umjesto da se oslanjate na SPF u svojoj bazi šminke ili puderu u prahu. Istraživanja su pokazala da je količina potrebna za postizanje navedene zaštite s takvim proizvodima puno veća od količine koju ste zapravo stavili.

  • Ponovo nanesite kremu za sunčanje svaka dva sata. Šminkati se? Sprejevi i puderi za zaštitu od sunca zgodan su način da ponovno nanesete i poboljšate svoj SPF tijekom dana. Pobrinite se da koristite dovoljno proizvoda da temeljito pokrijete svu izloženu kožu uključujući područje oko očiju kako biste spriječili tamne krugove oko očiju.

  • Sunce je najjače tijekom dana od 10 do 14 sati. Ako za to vrijeme morate biti na otvorenom, potražite hlad, sloj zaštite od UV zraka SPF50 i PA+++ kremom za sunčanje, šeširom širokog oboda i odjećom koja pokriva što više kože.

Svaki dan marljivo nosite kremu za sunčanje i vaša će vam koža dugoročno biti zahvalna.

Zaputite se u Ljekarne Lipa na lokacijama Malešnica, I.B.Mažuranić 58 ili Stenjevec, Samoborska cesta 115B po svoju kremu za sunčanje. U ljekarnama Lipa možete pronaći dijetetske lijekove i pripravke, zavojni materijal, kozmetičke preparate renomiranih domaćih i svjetskih proizvođača, dječju hranu, ortopedska pomagala, te obuću raznih proizvođača i druge proizvode namijenjene poboljšanju i očuvanju tjelesnog i psihičkog zdravlja.

Više o proizvodima ljekarne Lipa možete pronaći ovdje.

OCIJENI