OCIJENI

Vitamini i zdravlje: Kako prepoznati deficit određenih vitamina

Objavljeno: 28.9.2022. 9:33

Dobro uravnotežena i hranjiva prehrana ima mnoge prednosti. S druge strane, prehrana bez hranjivih tvari može uzrokovati razne neugodne simptome. Simptomima vaše tijelo komunicira potencijalne nedostatke vitamina i minerala. Njihovo prepoznavanje može vam pomoći da prilagodite svoju prehranu u skladu s tim. Nedostaci vitamina najčešće se manifestiraju kao umor, modrice i krvarenje, bolovi i kožni poremećaji.

Kako prevenirati simptome?

Osjećaj umora – ukazuje da možda imate nedostatak vitamina B-12. To može dovesti do stanja koje se naziva pogubna anemija čiji su simptomi umor, zbunjenost i slab apetit. Jedite hranu poput mesa, ribe, jaja, jogurta, sira i žitarica koja pruža vašem tijelu vitamin B-12.

Modrice i krvarenje - vitamin C je neophodan za zacjeljivanje rana i održavanje zdravih tjelesnih tkiva. Nedostatak vitamina C može uzrokovati krvarenje desni, krvarenje iz nosa, gubitak kose, osip na koži i modrice. Jagode, rajčice, kivi i krumpir su dobar izvor vitamina C koje je potrebno uključiti u prehranu.

Bolovi - nedostatak vitamina D uzrokuje bolove u mišićima, bolove u vratu i leđima i opće bolove u tijelu. Vitamin D poznat je i kao "sunčani vitamin" jer ga tijelo proizvodi kada je koža izložena sunčevoj svjetlosti. Namirnice kao što su žumanjci, riba, žitarice i mliječni proizvodi bogati su vitaminom D i dobra su alternativa kada niste izloženi direktno suncu.

Kožni poremećaji - nedostatak vitamina B-3 može dovesti do suhe, crvene i iritirane kože koja može postati poprilično bolna. Dobri izvori vitamina B-3 su meso, riba, žitarice, leća i kikiriki koji vam mogu pomoći da se koža regenerira.

Još neki od simptoma koji ukazuju na nedostatak određenih vitamina su:

  • Lomljiva kosa i nokti

  • Čirevi na ustima ili pukotine u kutovima usta

  • Loš vid

  • Ljuskaste mrlje i perut

  • Sindrom nemirnih nogu

Lako je pomisliti da ste nutritivno cjeloviti. Međutim, nutritivni nedostaci su daleko češći nego što mislite. Loša apsorpcija vitamina, lijekovi i zdravstvena stanja mogu dovesti do dugotrajnih bolesti. Vitamini pomažu vašem tijelu da se izliječi, a kada imate nedostatak određenih hranjivih tvari, vaše se tijelo možda neće ponašati normalno. Ponekad je teško kontrolirati koliku količinu potrebnih vitamina unosimo u organizam stoga je dobra alternativa koristiti proizvode poput Apimel Proimunal gelee Royal i Imunoglukan-a iz ljekarne. Za sva dodatna pitanja obratite se stručnjacima ljekarna „Lipa“ koji se nalaze u Zagrebu na adresama Samoborska cesta 115b i I.B. Mažuranić 58. Ponudu proizvoda potražite na njihovoj web stranici.

OCIJENI