OCIJENI

Važnost vitamina za zdravlje i dobrobit djece

Objavljeno: 12.10.2023. 14:44

Vitamini su ključni nutrijenti koji igraju vitalnu ulogu u rastu, razvoju i općem zdravlju djece. Ishrana bogata raznovrsnim voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i drugim hranjivim namirnicama osigurava da djeca dobiju potrebne vitamine i minerale. Međutim, ponekad djeci može nedostajati određenih vitamina, posebno ako imaju restriktivne prehrambene navike ili ako pate od određenih zdravstvenih stanja.

U takvim situacijama, suplementi vitamina mogu biti korisni kako bi se osiguralo da djeca primaju sve potrebne hranjive tvari za optimalan rast i razvoj. Važno je napomenuti da se suplementi ne bi trebali koristiti kao zamjena za uravnoteženu prehranu, već kao dodatak kada je to potrebno.

Ključni vitamini za zdravlje djece:

  • Vitamin D: Igra ključnu ulogu u razvoju kostiju i jačanju imunološkog sustava. Djeca mogu dobiti vitamin D iz izlaganja sunčevoj svjetlosti, ali se također nalazi u ribi, mlijeku i drugim obogaćenim prehrambenim proizvodima.U slučaju da ne dobivaju dovoljno sunčeve svjetlosti ili ne konzumiraju dovoljno hrane bogate vitaminom D mogu biti kandidati za suplementaciju.
  • Vitamin C: poznat je po svojoj sposobnosti jačanja imunološkog sustava i borbi protiv slobodnih radikala. Za djecu, vitamin C je od vitalnog značaja za zacjeljivanje rana, rast i obnovu tkiva te apsorpciju željeza iz hrane.  Djeca koja ne konzumiraju dovoljno svježeg voća i povrća mogu imati koristi od dodatnog vitamina C.
  • Vitamin A: neophodan za održavanje zdravog vida i imunološkog sustava kod djece. On igra ključnu ulogu u razvoju mrežnice oka te sprečava noćno sljepilo i druge probleme s vidom. Dodatno, vitamin A jača dječji imunološki sustav, pomažući im da se bore protiv infekcija i bolesti. 
  • Vitamin B12: Igra ključnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih stanica i održavanju živčanog sustava. Dijete koje su na vegetarijanskoj ili veganskoj prehrani mogu trebati dodatni vitamin B12.
  • Željezo: Iako nije vitamin, željezo je važan mineral koji je ključan za pravilan razvoj djece. Djeca koja imaju anemiju ili nedostatak željeza mogu trebati dodatke.

Vitamini su od vitalne važnosti za zdravlje i dobrobit djece. Redovita, uravnotežena prehrana trebala bi pružiti većinu potrebnih hranjivih tvari, ali u određenim slučajevima, suplementacija može biti korisna. Obratite se svom pedijatru ili ljekarniku kako biste dobili prilagođene preporuke i osigurali da vaše dijete raste zdravo i snažno. Stručnjak će procijeniti prehrambene navike i zdravstveno stanje djeteta te preporučiti odgovarajuće suplemente ako je to potrebno.

Iskoristite blagodati naših ljekarni Lipa i pružite svom zdravlju najbolju njegu. Kao ugovorne zdravstvene ustanove HZZO-a, osiguravamo vam dostupnost raznih lijekova na osnovnoj i dopunskoj listi. Ako neki lijek trenutno nemamo na lageru, s veseljem ćemo ga naručiti i osigurati vam brzu isporuku. Vaše zdravlje je naš prioritet, stoga nas posjetite na našim lokacijama na Malešnici i Stenjevcu. Za više informacija možete posjetiti i našu web stranicu. 

OCIJENI