OCIJENI

5 znakova da morate posjetiti stomatologa

Objavljeno: 25.7.2022. 6:21

Posjet stomatologu nije nešto čemu se ljudi vesele, no on je nužan kako bi se očuvalo zdravlje zubi i kako bi se riješili postojeći problemi. Odlazak stomatologu nije dobro odgađati kako se dentalni problemi ne bi zakomplicirali.

Donosimo vam 5 znakova koji ukazuju na to da morate posjetiti stomatologa:

  1. Bole vas zubi

Vrlo očit znak, no mnogi ga ipak ignoriraju. Ako vas boli zub, znajte da ta bol najčešće neće proći sama od sebe. Zubobolja uglavnom ukazuje na karijes, no može ukazivati i na ostale dentalne bolesti. Koji god uzrok bio, valja ga riješiti što prije jer će odgađanjem liječenje biti dugotrajnije i manje uspješno.

  1. Natečene su vam desni

Ako su vam desni natečene, crvene i osjetljive na dodir, što prije posjetite zubara. Do ovog problema najčešće dolazi zbog nakupljanja plaka, a infekcija desni može biti znak bolesti desni – gingivitisa ili parodontitisa. Bolesti desni mogu biti vrlo opasne ako se ne liječe pa se naručite na pregled čim osjetite prve simptome.

  1. Osjetljivi ste na vruću i hladnu hranu

Ako osjećate nelagodu pri konzumaciji hladnih napitaka i sladoleda ili pak vrućih jela i napitaka, to može biti znak karijesa. Karijes će najprije zahvatiti površinski dio zuba, no ako se ne liječi, može prodrijeti do korijena zuba i tako uzrokovati njegovo potpuno propadanje. Posjetite stomatologa i spasite svoj zub na vrijeme!

  1. Imate loš zadah

Normalno je imati jutarnji zadah koji nestaje nakon pranja zubi. No, ako redovno održavate oralnu higijenu, a loš zadah vas i dalje prati tijekom cijelog dana, vrijeme je za posjet zubaru. Loš zadah može biti znak bolesti desni koje je potrebno što prije početi liječiti.

  1. Imate česte glavobolje

Iako na prvu vjerojatno ne biste povezali glavobolju i dentalne probleme, povezanost je ipak moguća. Ako imate vrlo česte glavobolje, pogotovo ujutro, to može biti znak škrgutanja zubima u snu. Škrgutanje oštećuje same zube i povrh toga može vam izazvati konstantne glavobolje. Stomatolog će provjeriti je li zaista posrijedi taj problem, a ako jest, može vam dati štitnik za zube kako biste ih sačuvali od oštećenja i kako biste izbjegli jutarnju glavobolju.

Ako osjećate neki od ovih simptoma, kontaktirajte nas u Stomatološkoj ordinaciji Morana Pasecky Perić. Ordinacija je opremljena najmodernijom opremom i materijalima s ciljem pružanja kvalitetne usluge, bazirane, između ostalog, na individualnom i pažljivom pristupu svakom pacijentu.
Pozivamo vas na neobvezujuće preglede i savjetovanje, kako bismo dobili uvid u stanje zdravlja vaših zubi, te eventualno dogovorili potrebne zahvate.

OCIJENI