OCIJENI

Kako djeci približiti brigu za zdravlje zubi

Objavljeno: 7.2.2023. 11:39

Jeste li znali da je karijes najčešća dječja bolest, ali da se gotovo uvijek može u potpunosti prevenirati? Važno je djeci predstaviti obiteljskog stomatologa u ranim godinama i postaviti dobre temelje u održavanju oralnog zdravlja koji su važni i za ostatak odraslog života. U nastavku donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći približiti svojoj djeci brigu za zdravlje zubi.

Pokažite djeci kako brinuti za zube svojim primjerom

Djeca su sklona oponašanju svojih roditelja i njihovih navika. Zato je izvrsno kada roditelji uključe djecu u svoje jutarnje i večernje navike pranja zuba. Dobro je od toga napraviti kvalitetno i zaigrano obiteljsko vrijeme kako bi stvaranje navike prošlo glatko. 

Individualni pristup svakom djetetu

Roditelj najbolje poznaje djetetove navike, strahove i reakcije, stoga je komunikacija između roditelja i stomatologa iznimno važna. Upravo to će olakšati prvo upoznavanje djeteta sa stomatologom, kao i stvaranje prijateljskog odnosa.

Stomatološki pribor djeci je zanimljiv i stran, ali ne nužno i strašan

Djetetovo zanimanje za ulogama stomatološkog pribora je očekivano neposredno nakon što smo objasnili svoju ulogu. Poznavajući maštoviti i kreativni način razmišljanja naših najmlađih moguće je suzbiti strah i od najstrašnijih zvukova koja proizvode stomatološki alati. 

Vaša prisutnost bitna je djetetu na pregledu

Stalno prisutan razgovor djetetu u ordinaciji stvara olakšanje, no kada je u pitanju roditelj djetetu je dovoljna i sama njegova prisutnost. Razgovorom o djetetovoj svakodnevnici, najdražem liku iz crtanog filma, najdražoj boji i igrački dolazi do zbližavanja i povećanja povjerenja između stomatologa i djeteta. 

Kako stvaramo dugotrajne odnose

Pregledi za naše najmlađe sami po sebi ne traju dugo (15 do 30 minuta). Kada pregled zaključujemo prvobitno se obraćamo djetetu kojemu dajemo kreativni i prilagođeni uvid u rezultat pregleda. Njegov posjet završava se s dobivanjem nagrade za hrabrost. Zatim roditelju objašnjavamo zdravstveno stanje djeteta i povratnim povjerenjem zakazujemo sljedeći termin. Kontrole dječjih zubića potrebne su svakih tri do šest mjeseci.

Kao mama ili tata svom djetetu, doživljavate mnogo toga po prvi puta sa svojim djetetom; njihova prva riječ, prvi dan škole, pa čak i prvi pregled kod zubara. 

Želimo da prvi odlazak vašeg djeteta stomatologu bude zabavan i nezaboravan koji postavlja temelje za zdrave navike i zdravu percepciju odlazaka na stomatološke preglede za cijeli život! Naša stomatološka klinika nalazi se u samom centru Zagreba u Ilici 191B. Dogovorite svoj termin i održite zubiće svog djeteta zdravima i sjajnima uz našu pomoć.

OCIJENI