OCIJENI

Koliko je koronavirus opasan i kako se širi?

1 pregleda/dan | Objavljeno: 14.04.2020. 20:37

Znanstvenici diljem svijeta ulažu puno napora kako bi razumjeli sve implikacije koje se vežu uz Corona virus, zaraznu bolest koja se pojavila u Kini tijekom prosinca. Smatra se kako je opasnost od zaraze Corona virusom 10 puta veća nego virusom Sars koji je epidemiološki zahvatio svijet 2003. godine, a glavni razlog krije se u tome što se Corona virus lakše prenosi na ljude nego Sars virus.

Koliko je virus opasan?
Znanstvenici su računalnim modeliranjem procijenili kako je svaka nova zaražena osoba prenila zarazu na dvije osobe već u ranim fazama epidemije. Ovaj virus uzrokovao je tešku respiratornu bolest oko 20% zaraženih pacijenata i usmrtio otprilike 3% zaraženih. Važno je naglasiti kako se opasnost ovog virusa razlikuje s obzirom dob i zdravstveno stanje. Dakle, pojedinci zrelije dobi i lošijeg zdravstvenog stanja predstavljaju rizičnu skupinu. Stopu smrtnosti je teško procijeniti u ranim fazama izbijanja jer ona ovisi o medicinskoj skrbi koja se pruža pacijentima. Za usporedbu, sezonska gripa ima stopu smrtnosti ispod 0,1%, ali inficira toliko ljudi da se oko 400 000 smrtnih slučajeva godišnje u svijetu može pripisati gripi.

Kako se virus širi?
Prvenstveno fizičkim kontaktom s osobom koja izbacuje značajne količine virusa. Iako to gotovo uvijek znači kontakt sa osobom koja ima simptome
bolesti, asimptomatski prijenos ovog virusa nije nemoguć, ali je vrlo rijedak. Respiratorne infekcije se najčešće šire virusnim česticama u kapljicama od kašlja ili kihanja putem zraka. Zdravstveni radnici i njihovi članovi obitelji rizični su zbog bliskog fizičkog kontakta sa zaraženim pacijentima, koji u nekim zemljama nisu dovoljno izolirani i zaštićeni. Razdoblje inkubacije između infekcije i simptoma koji se pojavljuju može varirati od 2 do 14 dana, iako je Svjetska zdravstvena organizacija procijenila kako je to razdoblje najčešće 5 dana. Znanstvenici prognoziraju dva scenarija. Prvi, ekstremni, prema kojem će se zaraza raširiti po cijelom svijetu i prema kojem će gotovo polovica globalne populacije unutar godine dana biti zaražena, a preopterećenost zdravstvenih ustanova dovest će do smrti stotine milijuna ljudi. Drugi scenarij je puno izgledniji i realniji, a odnosi se na stanje u kojem će se zaraza Corona virusom kontrolirati pravovremenim zaustavljanjem rapidnog širenja virusa.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI