Što je homeopatija i kako vam može pomoći

Objavljeno: 25.10.2022. 12:12

U želji da olakšaju simptome koje konvencionalna medicina nije uspjela izliječiti, ljudi se sve više okreću prirodnoj medicini. Ako razmišljate o tome da pokušate s homeopatijom, donosimo vam sve što trebate znati o ovoj prirodnoj,integralnoj metodi liječenja.

Što je homeopatija?

Homeopatija je sustav liječenja koji se zasniva na premisi da tijelo ima sposobnost samoizlječenja. U liječenju homeopatijom koriste se male količine prirodnih tvari poput biljaka i minerala. Homeopatija je nastala još 1700-tih godina u Njemačkoj, a njezinim ocem smatra se liječnik Samuel Hahnemann. On je homeopatiju zasnovao na principu „slično se sličnim liječi“. To znači da ono što izaziva simptome kod zdrave osobe može, u vrlo maloj dozi, liječiti bolest sa sličnim simptomima. Na primjer, luk od kojeg suze oči, često se koristi u homeopatskim pripravcima za alergije. Česti sastojci homeopatskih pripravaka su i otrovni bršljan, bijeli arsen, sumpor, kuhinjska sol, kamilica arnika.....

Kako izgleda proces liječenja homeopatijom?

Po dolasku kod homeopata, on će vam najprije postaviti pitanja o vašem zdravstvenom stanju, što uključuje fizičko i mentalno zdravlje. Također će vas upitati o vašim navikama, prehrani i stilu života. Sve ove informacije pomoći će mu da kreira učinkovit pripravak namijenjen baš vašim potrebama. Pripravci se rade tako da se prirodni, ljekoviti sastojci razrjeđuju s vodom ili alkoholom. Proces, koji se naziva potentizacijom, se ponavlja više puta tako da završni pripravak u većini slučajeva ne sadrži molekule izvorne tvari, no sadrži njezina ljekovita svojstva. Pripravci dolaze u raznim oblicima poput tableta, kapsula, tinktura, krema i slično. Ovisno o vašim simptomima i potrebama, homeopat će vas savjetovati kako i koliko često trebate uzimati pripravak.

Što se može liječiti homeopatijom?

Homeopatija se koristi u liječenju brojnih stanja, uključujući i neke kronične bolesti. Najčešće bolesti i stanja koji se liječe ovom prirodnom metodom su:

  • Alergije

  • Migrene

  • Depresija

  • Sindrom kroničnog umora

  • Reumatoidni artritis

  • Sindrom iritabilnog crijeva

  • Predmenstrualni sindrom

  • Dermatitis

Može se koristiti i u liječenju stanja poput zubobolje, glavobolje, mučnine, kašlja, prehlade, ogrebotina i modrica.

Postoje li rizici kod liječenja homeopatijom?

Budući da se u pripremi pripravaka koriste prirodni sastojci, nema štetnih nuspojava kod primjene homeopatije. Ako za svoju kroničnu bolest uzimate lijekove, u većini slučajeva se konvencionalno liječenje može provoditi paralelno s homeopatskim. Važno je da se konzultirate sa svojim liječnikom i da ne prekidate dosadašnju terapiju na svoju ruku. Također, homeopatu je potrebno reći koje sve lijekove uzimate kako bi ove dvije terapije bile usklađene i kako bi polučile najbolji mogući rezultat. 

Ako želite dati priliku prirodnoj medicini i tako izliječiti svoje simptome, obratite se Anastaziji Juratek, iskusnoj homeopatkinji.