OCIJENI

Boli vas zub? Ovo su simptomi koje ne smijete zanemariti

Objavljeno: 25.8.2022. 20:31

Iako posjet stomatologu u mnogim situacijama zubobolje treba biti prioritet, mnogi ga odgađaju sve dok bol ne postane neizdrživa. Postoje mnoge situacije kada je odlazak na pregled obavezan. Čak i ako bol samo odjednom nestane, to ne znači da se problem riješio sam od sebe. Zubobolja se često vraća i gotovo je uvijek pokazatelj većih problema do kojih može doći ukoliko ne reagiramo pravovremeno. U nastavku savjetujemo koji su to simptomi koje ne smijete zanemariti. 

Najčešći razlog za posjet stomatologu su sljedeći simptomi: 

  • napuknuće zuba

  • škripanjem zuba

  • bol prilikom zagriza

  • osjetljivosti na hladne ili tople obroke i pića

  • osjećaj tupe boli u zubu 

  • otečeni desni

  • krvarenje desni

  • bol kod otežanog micanja umnjaka

  • bol i mogućnost otekline 

  • kada se na bol ne reagira na vrijeme moguće je osjetiti bol u uhu, cijeloj čeljusti i otežano gutanje i otvaranje usta

Naši zubi mogu postati preosjetljivi na vruću ili hladnu hranu i piće kada je njihov zaštitni sloj, caklina, oštećen ili istrošen. Ako su unutarnji živci zuba nezaštićeni, može se pojaviti oštra bol izazvana visokom ili niskom temperaturom. 

Ako vam se zub okrhne, napukne ili slomi, možda neće odmah zaboljeti. Međutim, vrlo je važno posjetiti stomatologa što je prije moguće kako bi se procijenila situacija, a vaš bi stomatolog također mogao spasiti zub koji je nastradao.

Bakterije u ustima ne uzrokuju samo stvaranje naslaga na zubima, već mogu izazvati i upalu desni. Daklem zubni kamenac nije samo estetski problem, nego nakupljeni plak koji se ne čisti dovoljno redovito, dovodi do upaljenih i bolnih desni. Ako ne uklonite bakterije redovitim pranjem zuba i koncem, one se mogu nakupiti. To može rezultirati otećenjem ili krvarenjem desni. Ako osjetite bol oko gingive (desni), nemojte se ustručavati kontaktirati stomatologa kako biste saznali koji je temeljni uzrok i kako ga tretirati. 

Važnost redovitih preventivnih pregleda

Čak i ako ne osjetite nikakvu bol ili smetnju, preventivni posjeti stomatologu važni su za rano otkrivanje problema. Preporučuje se pregled svakih 6 mjeseci, a stomatolog će provjeriti vaše zube, desni, jezik i usta radi eventualnih abnormalnosti. Također, uklonit će sve nečistoće koje sama četkica ne može ukloniti, što sprječava nastanak karijesa.

Ako ste u potrazi za stomatologom, olakšali smo vam potragu zbog toga što je ordinacija Dr. Borisov specijalizirana zdravstvena ustanova za pružanje usluga iz svih područja dentalne medicine i nudi rješenje za sve vaše probleme. Brojni pacijenti prepoznali su njihovu kvalitetu, a to se može vidjeti iz komentara na web portalu najdoktor.com. Dr. Brankica Borisov proglašena je po preporuci pacijenata NAJ DOKTOR za područje oralne kirurgije za 2015.god, 2016. god, 2017.god, 2018.god. 2019.god. te 2020.godinu!


OCIJENI