OCIJENI

Projektiranje senzora u logistici i industriji

Objavljeno: 3.6.2022. 9:42

Europska renomirana tvrtka Steinel nudi 4 inovativne tehnologije senzora, ovisno o namjeni prostora koji će vam omogućiti da vaš prostor bude osvijetljen upravo onda kada je to potrebno.

Kada projektirate senzore u logistici i industriji, vrlo vaj važno unaprijed odrediti točnu namjenu određenog prostora kako biste mogli lakše odabrati tehnologiju tj. tip senzora koji je potrebno postaviti u prostoriji.  Inovativna i vrhunska tehnologija senzora tvrtke Steinel pokriva gotovo sve zahtjeve suvremene logistike i industrije unutar svoje 4 tehnologije senzora:

1. Visokofrekventni senzori (radijska frekvencija)

Ovaj sustav ima mogućnost detekcije i kroz tanje zidove i staklo. Kao aktivni sustav, visokofrekventni senzor (VF) tj. modul emitira elektromagnetske valove s frekvencijom od 5,8 GHz i prima odjek koji se reflektira od zidova u pokretu i predmeta. Kretanje u području detekcije mijenja odjek i aktivira preklopni signal u djeliću sekunde.

Visokofrekventni senzor radi bez obzira na temperaturu okoline i smjer kretanja osobe. Prilazite li senzoru direktno ili bočno – kvaliteta detektiranja uvijek je izvrsna. Visokofrekventni valovi prodiru kroz staklene ploče i lagane zidove te stoga detektiraju pokrete i kroz predmet. Detekcija je cjelovita i bez slijepih mjesta.

2. IHF - Inteligentna tehnologija visoke frekvencije 

Nova tehnologija IHF serije jedinstvena je jer po prvi put senzor je potpuno nevidljiv u vanjskoj rasvjeti, dok skrivena tehnologija, ne narušavajući vizual osigurava precizno detektiranje osoba. Smetnje poput vjetra, lišća, kiše i manjih životinja ne predstavljaju problem – njih ne detektira i time ostavlja prostor za savršenu detekciju ljudi. Ova tehnologija idealna je za upotrebu u vanjskim prostorima.

3. Pasivno infracrvena detekcija kretanja izvora topline.

Ugrađeni piro senzori reagiraju kada se infracrveno toplinsko zračenje promjeni u definiranom rasponu detekcije – ulaskom osobe u područje detekcije. Steinel pasivni infracrveni senzori su svestrani kada je riječ o detektiranju kretanja na velikim površinama, poput skladišnih zgrada, ulaza u dvorište ili sportskih dvorana. Svojim performansama postižu domet do 20m i visine ugradnje do 14m, a pouzdano djeluju u vlažnom i hladnom vremenu.

4. Ultrazvučna tehnologija – ispunjava cijelu prostoriju i također detektora oko predmeta.

Ultrazvučni valov (40 kHz) koje aktivno emitira senzor potpuno se šire u odgovarajućoj prostoriji. Oni ograđuju predmete koji se nalaze u sobi i prodiru u sve kutove. Senzor je tako u stanju detektirati pokret čak i kad nema vizualnog kontakta između njega i osobe. Steinel ultrazvučni senzori idealno su rješenje za urede i prostore otvorenog dizajna s laganim pregradnim zidovima ili panelima. Isto tako, valja napomenuti da ultrazvučni valovi ne prodiru kroz tanke zidove.

5. Optički senzori

Ovi senzori imaju kameru koja detektira prisustvo i broji osobe u prostoriji. Steinel optički senzor HPD2 inovativan je jer ne samo da može prepoznati ljude u prostoriji, već ih može i prebrojati. Nije važno sjede li ljudi, stoje ili se kreću. Ova se procjena može koristiti s ugrađenim senzorom vlage i temperature za kontrolu svjetla, grijanja i klimatizacije prema potrebi. Time se mogućnost primjene HPD2 senzora u automatizaciji proporcionalno povećava. Što rezultira optimalnim klimatskim uvjetima i osvjetljenjem u npr. čekaonicama i konferencijskim dvoranama.

Prilikom projektiranja senzora u logistici i industriji najbolje je obratiti se za savjet vrhunskim stručnjacima poput onih u Daljinskom upravljanju d.o.o. Ova tvrtka je već dugi niz godina ekskluzivni zastupnik i distributer vodećeg njemačkog proizvođača senzora pokreta, senzorskih svjetiljaka i puhala za vrući zrak STEINEL. Njihovo stručno i ljubazno osoblje pomoći će vam u projektiranju i izboru adekvatnih senzora, a pronaći ih možete u Zagrebu, na adresi: Petrovaradinska 40B

Isto tako, njihova bogata ponuda obuhvaća renomirane europske brendove poput: Novus, Cimco, Kaiser, Dinuy, I Tector, o čemu više možete saznati na web stranici.

OCIJENI