OCIJENI

Bezmetalne i metal-keramičke krunice

Objavljeno: 7.9.2021. 15:46

Zbog genetike, loše higijene, ali i brojnih drugih razloga zubi tijekom godina gube kako estetska tako i funkcionalna svojstva. Kako bi se osobama s oštećenim zubima vratila funkcionalnost i sjaj prirodnih zuba primjenjuju se zubne krunice.

Ugradnja krunica najčešće se primjenjuje kako bi se nadoknadio gubitak zuba, ali i kako bi se zaštitili zubi od oštećenja. Isto tako, zubne krunice omogućuju duži životni vijek prirodnim zubima. Zubnim krunicama moguće rekonstruirati cijeli zub te ga ojačati kako bi se oblikom i bojom podudarao s ostalim zubima.

Primjenjuju se kod zuba koji su znatno oštećeni karijesima, devitalizirani, odnosno kod zuba s velikim ispunima ili nepravilnostima. Isto tako, zubne krunice se primjenjuju kod izgradnje mostova.

Kada govorimo o zubnim krunicama, valja imati na umu da postoje bezmetalne, kao i metal-keramičke krunice.

Metal-keramičke krunice

Ove krunice napravljene su od metala, točnije od legura kobalt-kroma-molibdena, preko kojeg se dodaje sloj keramike.

Iako su vrlo kvalitetne, metal- keramičke krunice postižu manju estetsku vrijednost od bezmetalnih krunica. Razlog tome je što one ne prelamaju svjetlost tj. ne propuštaju svjetlost kroz metal pa se pojavljuju rubne diskoloracije odnosno sivi rub oko vrata zuba.Isto tako, kako bi se postavile ove krunice potrebno je veće brušenje ispod desni.

Nažalost, kod nekih pacijenata moguće su i alergije na materijale od kojih su napravljene metal-keramičke krunice. Generalna prednost ovih krunica, spram drugih vrsta krunica je cijena izrade.

Bezmetalne krunice

Za razliku od metal-keramičkih, bezmetalne krunice posjeduju propustljivost svjetla jednaku kao što je to i kod prirodnih zuba, stoga se, zapravo, ne može prepoznati razlika između prirodnog zuba i zuba na kojem se nalazi krunica. Bezmetalne krunice izrađene su od cirkonija ili litij-disilikata koji omogućuje transparentnost i prelamanje svjetlosti, zbog čega je njihova estetika nenadmašiva.

Kod postavljanja ovih krunica, uklanjanje zubne supstance koje je potrebno napraviti da bi se postavila krunica je daleko manje u odnosu na metal-keramičke krunica. Razlog tome leži u činjenici da je rub ovakvih krunica izuzetno je precizan, stoga je i kontakt između krunice i desni gotovo savršen.

Budući da je materijal od kojeg su napravljene ove krunice biokompatibilan, one ne mogu izazvati nikakvu tjelesnu reakciju. Također, bezmetalne krunice su visokopolirane te nemaju mikropukotine pa je nakupljanje zubnog plaka onemogućeno. Isti ti razlozi gotovo u potpunosti onemogućuju reakciju desni na prisutnost krunica.

Ova vrsta krunica predstavlja vrhunac suvremene stomatologije, a izrađuje se najmodernijom CAD-CAM tehnologijom.

Ako smatrate da ste idealan kandidat za postavljanje zubnih krunica, najbolje je obratiti se za savjet stručnjacima. Najbolje stručnjake u ovom području stomatologije možete pronaći u Keser Dental Studiju koji se nalazi u samom centru Zagreba. Keser Dental Studio omogućit će vam vrhunsku uslugu postavljanja bezmetalnih nadomjestaka. Valja napomenuti kako je Studio opremljen najnovijom tehnologijom, poput CAD-CAM digitalne tehnologije.

Primarni cilj stomatologa u Keser Dental Studiju koji je omogućiti vam savršen osmijeh koji će vam vratiti samopouzdanje. Više informacija možete pronaći na: www.keserdentalstudio.hr

Foto: Unsplash

OCIJENI