OCIJENI

Kako likovno stvaralaštvo potiče kreativnost kod djece

Objavljeno: 26.4.2023. 14:47

Likovno stvaralaštvo je jedan od najvažnijih oblika umjetnosti koji može pomoći u poticanju kreativnosti kod djece. Djeca su prirodno znatiželjna, kreativna i izražajna, a kroz likovno stvaralaštvo mogu razviti svoje talente i razumijevanje umjetnosti. Likovno stvaralaštvo može pomoći u razvoju dječje mašte i kreativnosti, te može biti od velike pomoći u oblikovanju njihove ličnosti.

  1. Likovno stvaralaštvo potiče maštu kod djece

Likovno stvaralaštvo je kreativan proces koji potiče maštu i kreativnost kod djece. Djeca koja su izložena različitim umjetničkim djelima i koja se bave likovnim stvaralaštvom, razvijaju maštu i kreativnost na jedinstven način. Kroz crtanje, slikanje i oblikovanje plastike, djeca izražavaju svoje ideje i osjećaje te istražuju svoj svijet na kreativan način.

  1. Likovno stvaralaštvo potiče razvoj kognitivnih vještina kod djece

Likovno stvaralaštvo također potiče razvoj kognitivnih vještina kod djece. Djeca koja se bave likovnim stvaralaštvom razvijaju sposobnosti uočavanja detalja, raspoznavanja oblika i boja, i razvijaju prostornu inteligenciju. Također, kroz likovno stvaralaštvo djeca razvijaju fine motoričke vještine i koordinaciju oka i ruke.

  1. Likovno stvaralaštvo pomaže u razvijanju emocionalne inteligencije kod djece

Likovno stvaralaštvo također može pomoći u razvijanju emocionalne inteligencije kod djece. Djeca koja se bave likovnim stvaralaštvom izražavaju svoje osjećaje i emocije kroz umjetnost. Na taj način, djeca mogu naučiti prepoznati i razumjeti svoje emocije te se lakše nositi s njima.

  1. Likovno stvaralaštvo potiče samopouzdanje kod djece

Kroz likovno stvaralaštvo, djeca mogu naučiti izraziti sebe na kreativan način. Kada djeca vide svoje umjetničko djelo, to im može pomoći u razvijanju samopouzdanja i samopoštovanja. Također, likovno stvaralaštvo može pomoći u razvijanju osjećaja samostalnosti i neovisnosti kod djece jer sami odlučuju o tome što će crtati, slikati ili oblikovati.

  1. Likovno stvaralaštvo potiče timski rad kod djece

Kroz likovno stvaralaštvo, djeca se uče dijeliti svoje ideje i raditi zajedno na projektima. U tom procesu, djeca uče kako slušati i poštovati tuđe mišljenje, te kako surađivati kako bi postigli zajednički cilj. Kreativni projekti također potiču dijeljenje odgovornosti i razvijaju međusobno povjerenje među djecom. Ove vještine su važne za razvoj timskog rada i mogu biti korisne u školi, ali i kasnije u životu.

Likovno stvaralaštvo daje brojne benefite vašim mališanima. Zato su tu tete u vrtiću koje, prije svega, znaju koliko je kreativnost važna za razvoj djeteta! Najbolji izbor za vaše dijete je pronaći vrtić koji će njegovati njegovu kreativnost,  Zato je tu dječji vrtić „Palčić“ u Zagrebu. Ovaj revolucionarni sustav vrtića u fokus stavlja poticaje za igru, stvaralaštvo, kreativnost i učenje! Pružite svom djetetu najbolji kreativni razvitak i tko zna, možda u “Palčiću” počnu prvi likovni koraci novog Piccassa.

 

OCIJENI