OCIJENI

Kako platiti manje poreza ?

Objavljeno: 18.9.2023. 15:35

Smanjenje poreza legalni je cilj poduzetnika. Iako je važno poštivati zakone i propise te plaćati poreze koji su zakonski propisani, postoje neki zakoniti načini za optimizaciju poreznih obaveza. Kvalitetan računovođa može Vam pomoći u tome. Evo nekoliko strategija koje mogu pomoći u smanjenju poreza:

1. Istraživanje poreznih olakšica

To može uključivati olakšice za ulaganje u razvoj tehnologije, energetsku učinkovitost, obnovljive izvore energije i slično. Pažljivo proučavanje poreznih zakona i savjetovanje s kvalitetnim računovođom može pomoći u iskorištavanju ovih olakšica.

2. Korištenje optimizacije troškova

Porezi se često temelje na dohotku nakon što se od prihoda oduzmu poslovni troškovi. Pobrinite se da vodite precizne i zakonite zapise o svim poslovnim troškovima kako biste smanjili ukupnu poreznu osnovicu.

3. Optimizacija strukture poslovanja

Struktura vašeg poslovanja može značajno utjecati na porezne obaveze. Ponekad je bolje poslovati kao obrt, a ponekad kao d.o.o. Konzultirajte se s kvalitetnim računovođom kako biste odabrali najpogodniju strukturu za vaše potrebe.

4. Iskorištavanje poreznih olakšica za štednju za mirovinu

Puno iskorištavanje ovih olakšica može dugoročno smanjiti porezne obaveze i osigurati financijsku sigurnost u mirovini. Savjetujte se s kvalitetnim računovođom.

5. Dijeljenje dohotka s obitelji

Ako imate obiteljski posao, razmislite o dijeljenju dohotka s članovima obitelji koji imaju nižu poreznu stopu. Ovo može smanjiti ukupnu poreznu obvezu. Provjerite postoje li porezni odbici koji se primjenjuju na vašu osobnu situaciju. To može uključivati osobni odbitak za djecu, porezni odbitak za uzdržavane članove Vaše obitelji ili druge osobne olakšice.

Važno je napomenuti da je porezna situacija vrlo specifična za svaku osobu i poslovanje te da bi trebali konzultirati kvalitetnog računovođu kako biste razmotrili najbolje strategije za smanjenje poreza u vašem konkretnom slučaju. Pokušaji izbjegavanja poreza koji nisu u skladu s zakonima mogu rezultirati ozbiljnim pravnim posljedicama, stoga je važno biti odgovoran i poštivati porezne propise.

OCIJENI