OCIJENI

Pomoć kod kupovine postojeće firme

Objavljeno: 5.7.2022. 17:00

Ideja samozapošljavanja i otvaranja vlastite tvrtke, želja je mnogima. Kreiranje vlastitog radnog vremena i rada za sebe zvuči veoma primamljivo, a na putu do ostvarenja tog sna stoji birokracija. Sam proces otvaranja firme može biti obeshrabrujući kada se odjednom nađete ispred hrpe papira koje je potrebno ispravno ispuniti. Međutim, rješenje je jednostavnije nego što mislite – možete kupiti već postojeću firmu i to uz stručnu pomoć koja brine za vas u svakoj fazi kupovine.


Proces kupovanja postojeće firme

Sigurnost pri kupovini, odnosno prodaji vlastite firme, donose specijalizirane agencije za posredovanje u prodaji. Njihov je zadatak pripremiti sve za prodaju poduzeća, što uključuje opis poslovne ideje, načina na kojeg je tvrtka organizirana te analizu tržišta. Također, agencija za posredovanje analizira financijsko stanje same firme kako bi mogli procijeniti konkurentnost firme na tržištu, kao i samu okvirnu cijenu firme.


Proces prodaje započinje sastavljanjem kratkog informativnog pregleda poduzeća koji sadrži dovoljno podataka o tvrtki, ali ne sadrži ništa povjerljive naravi. Ako vam se firma svidi i želite doznati više konkretnih informacija o njezinom poslovanju radi potencijalne kupovine, iskazani interes rezultirat će povjerljivim memorandumom. U njemu će se nalaziti detaljniji informacijski paket o samoj firmi kojeg ćete moći pročitati nakon što ste potpisali sporazum o povjerljivosti.

Ako ste zaista zainteresirani za kupovinu, vjerojatno će se od vas tražiti da napišete pismo namjere kojim ćete dodatno naglasiti svoje motive i razloge zbog kojih ste zainteresirani za kupovinu određene tvrtke.


Nakon što ste izabrani kao budući kupac nekog poduzeća, potrebno je odraditi još završne pregovore u kojem će se dogovoriti detalji cijele transakcije. Takvi pregovori uključuju pregovore kao što je detalji oko plaćanja, troškova transakcije, porezne obaveze i slično. Također, daje se detaljna analiza poslovanja, kao i nacrt kupoprodajnog ugovora. Kada su sve stavke dogovorene, potpisuje se kupoprodajni ugovor.


Što rade tvrtke za posredovanje prilikom kupovine/prodaje poduzeća?


Cijeli ovaj proces značajno je olakšan ako uz vas stoje stručnjaci koji su specijalizirani upravo za ovakve transakcije. Kupnja tuđeg poduzeća može biti puno teži proces ako uz njega prolazite sami. Tvrtke koje su specijalizirane za ovakve transakcije, osim svojeg iskustva, nude sigurnost kako je firma zaista realna, a ne fiktivna te tako sprječavaju da postanete žrtva prevare.


Izaberite pouzdanu firmu koja će provjerite sve pravne dokumente, zajmove ili neplaćene obaveze kako biste točno znali što kupujete i koji je rizik kupovanja određenih firmi. Također, pomoć će vam u određenju isplativosti kupovine – tvrtke koje dobro kotiraju na tržištu, imaju dobro poslovanje i ugled na tržištu bit će bolja investicija.


Posrednička firma SPIN GLOBAL CONSULTING je specijalizirana tvrtka koja se bavi posredovanjem. Njihove posredničke usluge variraju od dozvola za rad, knjigovodstvenih usluga, traženje privatnih ili poslovnih prostora, ali i savjetovanje prilikom kupovine/prodaje tvrtki. SPIN GLOBAL CONSULTING djeluje međunarodno – kao posrednik između domaćih i stranih poduzeća koja žele se proširiti na hrvatsko, slovensko, srpsko, crnogorsko, slovačko, češko ili austrijsko tržište. Kvalitetna kupovina tvrtki započinje sa SPIN GLOBAL CONSULTING-om.

OCIJENI