OCIJENI

Što je neophodan alat svakog plinoinstalatera?

Objavljeno: 20.10.2022. 15:51

Čak i najmanje propuštanje plinskih instalacija može izazvati curenje plina koje može imati tragične posljedice. Izvođenje, održavanje i popravak plinskih instalacija zato je nužno prepustiti samo ovlaštenim plinoinstalaterima. Kako bi plinoinstalateri mogli kvalitetno obaviti svoj posao, nužni su im specijalni instrumenti. Koji su alati neophodni za rad svakom plinoinstalateru, saznajte u nastavku. 

  1. Detektori za otkrivanje istjecanja plina

Kako bi se na vrijeme otkrilo curenje plina, koriste se elektronički detektori. Jedan takav je MRU 400GD sa senzorom HC400. Ovaj detektor reagira vrlo brzo i na najmanju količinu zapaljivog plina u zraku. Uređaj je malen, kompaktan i jednostavan za uporabu. Na pronalazak mjesta curenja plina detektor reagira zvučnim i optičkim signalom te vibracijom, a na zaslonu se prikazuje izmjerena razina plina.

  1. Digitalni manometri za provjeru brtvljenja plinske instalacije

Do istjecanja plina najčešće dolazi zbog problema s brtvljenjem plinskih instalacija i zato se prije puštanja plina instalacije provjeravaju na brtvljenje. U tu svrhu koristi se digitalni manometar MRU DPM 9600. Ovim uređajem mogu se provoditi testovi opterećenja, curenja i ispravnosti. Postupak testiranja izgleda tako da se instalacija napuni zrakom ili drugim nezapaljivim plinom, a zatim se na nju priključuje manometar. Potom se ručnom pumpom u instalaciji uspostavlja propisani probni tlak. Nakon testiranja manometar javlja pad tlaka u određenom vremenu i na temelju toga je moguće zaključiti je li instalacija ispravna.

  1. Digitalni manometri za kontrolu plinskih tlakova pri stručnom puštanju u pogon

Nakon uspješne izvedbe plinske instalacije i montaže plinskog trošila, slijedi stručno puštanje u pogon. Pri tome je važno pravilno podešavanje, odnosno kontrola plinskih tlakova, a u tu se svrhu koriste digitalni manometri serije MRU DM 9600 te analizatori dimnih plinova. Manometar MRU DM 9600 mjeri tlak plina, tlak mlaznice te tlak komore za izgaranje, a može funkcionirati i kao termometar ili detektor plina.

  1. Uređaji za kontrolu prisutnosti ugljičnog monoksida u zraku

Ugljični monoksid poznat je i kao tihi ubojica jer ga je teško primijetiti u ranim fazama trovanja. Zato se za njegovu detekciju koristi uređaj MRU 400GD i senzor CO400. Ovaj uređaj reagira čak i na najmanje količine ugljičnog monoksida u zraku te šalje zvučno, optičko i vibracijsko upozorenje.

Ako su vam potrebni kvalitetni mjerni instrumenti, obratite se tvrtki MRU d.o.o. Mjerna tehnika za okoliš. Tvrtka u Hrvatskoj djeluje već duži niz godina kao predstavnik i partner njemačke tvrtke MRU GmbH. Matična tvrtka već više od 35 godina proizvodi visoko kvalitetne analizatore dimnih plinova i drugu mjernu opremu. Osim prodaje plinoinstalaterskih alata, hrvatska tvrtka MRU d.o.o. Mjerna tehnika za okoliš, nudi usluge servisa MRU tehnike koje podrazumijevaju redovno održavanje, popravak unutar i van jamstvenog roka, ispitivanje i nadogradnju opreme. Za dodatne informacije, posjetite njihovu web stranicu.

OCIJENI