OCIJENI

Kako prevenirati trovanje plinom u kućanstvu?

Objavljeno: 20.10.2022. 15:47

Današnja plinska tehnika puno je učinkovitija od one korištene za vrijeme distribucije gradskog plina, no i dalje smo svjedoci nesretnih slučajeva. Do toga dolazi jer je glavni faktor upravo čovjek – njegove navike održavanja i postupanja s plinskim trošilima i dimnjacima te općenito pristup ovom problemu. Kako se zaštititi od trovanja plinom u kućanstvu, pročitajte u nastavku.

Simptomi trovanja ugljičnim monoksidom

Samo pravilno postavljeno i održavano plinsko trošilo sigurno je za korištenje. U slučaju nepravilnog održavanja ili nemarnog korištenja, može doći do stvaranja ugljičnog monoksida. Ugljični monoksid je vrlo otrovan plin, kojeg nazivaju tihim ubojicom, jer ga je teško primijetiti dok ne bude prekasno. Plin je bez boje, okusa i mirisa, a simptomi akutnog trovanja nalikuju simptomima gripe. Najprije stradaju organi koji najviše ovise o opskrbi kisikom, a to su pluća i srce. Neki od simptoma su glavobolja, vrtoglavica, grčevi, ubrzan rad srca i visok krvni tlak. Sadržaj ugljičnog monoksida u zraku već pri 0,04 % izaziva glavobolju i gubljenje daha, dok sadržaj od šest stotinki posto volumena ugljičnog monoksida u zraku može vrlo brzo izazvati smrt

Kako spriječiti trovanje ugljičnim monoksidom?

Jednom kada trovanje nastupi, osobu je potrebno iznijeti na svježi zrak i pozvati hitnu pomoć. No, ono što je zaista ključno za izbjegavanje ovakvih situacija je poduzimanje preventivnih koraka

  1. Redovito prozračujte prostorije u kojima koristite plinska trošila, poput kuhinja, kupaonica i kotlovnica.

  2. Instalaciju plinskih trošila poput bojlera i štednjaka prepustite profesionalnim plinoinstalaterima.

  3. Redovito servisirajte plinske instalacije – za novije bojlere preporučuje se servis jednom godišnje, a za starije i do 2-3 puta na godinu.

  4. Redovito čistite dimnjake.

  5. Razmislite o zamjeni atmosferskih bojlera sigurnijim kondenzacijskim bojlerima.

Ovo su neki od ključnih preventivnih mjera koje trebate poduzeti kako biste izbjegli trovanje plinom. Kao  jedan od najvažnijih koraka istaknuli bismo angažiranje profesionalnog plinoinstalatera za montažu, održavanje i otklanjanje bilo kakvog kvara na plinskim instalacijama. Plinoinstalateri imaju posebnu opremu kojom brzo mogu otkriti je li negdje došlo do curenja plina i zatim učinkovito sanirati kvar. Ne zaboravite na važnost redovitog godišnjeg servisiranja plinskih instalacija. Čak i ako se čini da vaši uređaji rade kako treba, važno ih je kontrolirati jer na taj način možete spriječiti potencijalnu tragediju. 

Ono što je svakom plinoinstalateru neophodno za rad jesu kvalitetni instrumenti. Osim toga, svakome od nas može biti korisno kod kuće imati detektor plina kako bismo curenje prepoznali na vrijeme. Tvrtka MRU d.o.o. Mjerna tehnika za okoliš u ponudi ima kvalitetne analizatore dimnih plinova i drugu mjernu opremu, a nude i usluge ovlaštenog servisa MRU mjerne tehnike. Za više informacija o njihovim proizvodima, slobodno ih kontaktirajte!

OCIJENI