OCIJENI

Usluge sudskog tumača kod sklapanja braka sa stranim državljaninom

Objavljeno: 27.10.2021. 9:31

Kaže se da ljubav ne poznaje granice, a posebice ne one između država. Poželite li ljubav s partnerom koji nije državljanin vaše države ozakoniti, postoji nekoliko koraka koje trebate poduzeti kako biste stupili u brak. U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako biste saznali što sve trebate kako biste sklopili brak sa stranim državljaninom?

Sklapanje braka sa strancem u Republici Hrvatskoj nije puno drugačije od sklapanja braka gdje obje strane imaju isto državljanstvo, međutim postoje neke razlike na koje valja obratiti pažnju. 

Za sklapanje braka sa stranim državljanima potrebno je, uz rodne listove i potvrde o slobodnom bračnom stanju, imati dokumente koji su prevedeni na strani jezik. Prijevod mora biti vjerodostojan originalu kako se niti jedna ključna informacija ne bi izvrnula i postala netočnom. Za to je potrebno potražiti pomoć stručne osobe, prevoditelja koji uz kvalitetno prevođenje može i ovjeriti prevedene dokumente. Najlakše je to učiniti u prevoditeljskim agencijama u kojima su dostupni prevoditelji i sudski tumači - 2 u 1.

Sudski tumači su u principu prevoditelji. Oni prevode vašu originalnu dokumentaciju i pečatom ovjere ispravnost prijevoda. Razlog zbog kojeg su njihovi prijevodi jedini važeći u ovim situacijama jest upravo činjenica da oni svojim pečatom potvrđuju kako prijevod odgovara u potpunosti originalu. Jednom kada vam sudski tumač ovjeri prijevod, njega nije potrebno dodatno ovjeravati kod javnog bilježnika.

Za sklapanje braka stranih državljana (koji do sada nisu bili u braku) u RH je potrebno:

  • važeće putovnice  osoba koje namjeravaju sklopiti brak
  • izvadak iz matice rođenih, na međunarodnom obrascu - ukoliko izvadak nije na međunarodnom obrascu, potreban je prijevod ovlaštenog sudskog tumača za hrvatski jezik, ne stariji od 6 mjeseci
  • potvrda o slobodnom bračnom statusu
  • potvrda o nekažnjavanju osoba koje stupaju u brak, s prijevodom na hrvatski jezik

Za osobe koje su prije sklapanja braka bile u bračnoj zajednici, uz gore navedene dokumente, potrebno je još dostaviti:

  • izvornik rješenja o razvodu, s prijevodom na hrvatski jezik
  • izvadak iz matice rođenih, u kojem se vidi da je postojao brak, koji je razvrgnut

Brakovi se sklapaju u bilo kojem matičnom uredu u RH, gdje se stranac zatekne, ili gdje želi sklopiti brak. Najava braka se mora prijaviti 30-45 dana prije nego će matični ured odrediti datum za sklapanje braka. Matični uredi uvažavaju žurnost postupka iz opravdanih razloga. 

Uz ovjeru prijevoda, važno je napomenuti kako sudski tumači prisustvuju vašoj svadbi. Oni moraju biti dio vaše svadbe kako bi potvrdili kako su svi prisutni razumjeli održani obred. Ovisno o jeziku kojeg priča vaš partner ili partnerica bira se i sudski tumač koji će biti dio obreda. To je jedini način kako bi brak bio smatran pravovaljanim u Republici Hrvatskoj stoga se taj korak nikako ne smije propustiti. 

Nakon obreda, sudski tumači prevode vaš vjenčani list i odgovarajuće dokumente na jezik vaše partnerice ili partnera. 

Ukoliko je vaš odabranik ili odabranica strani državljanin i želite sklopiti brak, jedna od agencija koja nudi usluge sudskog tumača i prevođenja jest GLOBAL LINK. Uz usluge sudskog tumača, nude prijevode općih i stručnih tekstova. Prevoditelji i sudski tumači imaju široki raspon znanja, kao i jezika s kojeg i na kojeg možete dati prevesti tekst ili dokumentaciju koja vam je potrebna. Kontaktirajte ih za više informacija i obratite se s povjerenjem. 

OCIJENI