OCIJENI

Jezici i strani kupci/klijenti

U poslovanju postoji mnogo segmenata koji zahtijevaju vašu pažnju, a vjerojatno je najvažniji vezan upravo uz vaše kupce i klijente.

Bilo da poslujete kao fizička poslovnica ili preko interneta, najvažnija je stavka kupac ili klijent. Jasna komunikacija je od velikog značaja, a često se angažiraju stručnjaci za marketinške kampanje. Kako bi vaši proizvodi i usluge dosegli strane klijente, osim pravne i IT podloge potrebna vam je i jasna i njima razumljiva komunikacija.

Komunikacija u ovom aspektu može biti jednosmjerna, u smislu pružanja informacija o proizvodima ili uslugama, i dvosmjerna, u smislu usmenog ili pisanog komuniciranja. Jednosmjerna komunikacija je najpopularnija u stjecanju novih kupaca/klijenata, a najčešće se očituje na internetskoj stranici, u marketinškim kampanjama, online trgovinama poput Amazona, ebaya, Etsyja ili vlastite, ali i društvenim i profesionalnim mrežama poput LinkedIn-a, Facebooka i dr.

Osim toga, izrazito je velik broj potencijalnih kupaca/klijenata preko interneta obzirom da online resurse mogu pretraživati svi koji se znaju služiti internetom, a to je u 2016. godini bilo 3,5 milijardi ljudi širom svijeta (Internet World Stats). Vaša investicija za proširivanje poslovanja na takvo tržište se odnosi na poslovno istraživanje, IT usluge proširivanja stranice i – kvalitetni prijevod sadržaja stranice. Kad to usporedimo sa 3,1 milijuna korisnika interneta u Hrvatskoj i dodatnih 10 milijuna korisnika u regiji, možemo zaključiti da je to vrlo mala investicija s iznimnim dosegom. Vrijedno je spomenuti da se s relativno malo jezika može obuhvatiti iznimno velik broj korisnika.

Kvalitetan prijevod može pomoći u dovođenju novih kupaca, stjecanju povjerenja kupaca i prenošenju željene poruke. Zajedno sa internetskim uslugama poput AdWords (možda treba dodati link), AdSense (možda treba dodati link) i kvalitetnim SEO-om vaša prisutnost na internetu može biti mnogo dostupnija i vidljivija velikom broju korisnika interneta.

OCIJENI