OCIJENI

Drevno kinesko rješenje protiv neplodnosti - akupunktura

Objavljeno: 2.6.2020. 8:04

Današnjim ubrzanim i stresnim načinom života često dovodimo svoj organizam u opasnost od različitih bolesti i hormonalnog disbalansa, za čije liječenje je često kao opcija upravo akupunktura.

Iako je akupunktura u Europi prepoznata kao metoda liječenja tek krajem 20-og stoljeća, ova tradicionalna kineska metoda datira još od prije nekoliko tisuća godina pr. n. e. Glavna specifičnost ove metode je ubadanje igle u određenu točku u tijelu kako bi se stimuliralo stvaranje vitalne energije 'Qi' (Chi) te kako bi se potaknuo njezin protok kroz tijelo. Ta ista energija ima dva pola, Yin i Yang, koji čine temelj kineske filozofije, a kada su oni u neravnoteži dolazi do pojave raznih nepovoljnih stanja u tijelu, pa tako i do neplodnosti.

O liječenju neplodnosti akupunkturom postoje podaci još iz 1100. godine pr. n. e., a današnje spoznaje ukazuju da primjena akupunkture uz IVF metodu potpomognute oplodnje utječe na broj uspješnih trudnoća. Ona se provodi prije samog postupka kako bi se povećala uspješnost umjetne oplodnje kroz pripremu organizma na proceduru. Uz to, akupunkturu je moguće provoditi tijekom održavanja trudnoće, pripreme za porođaj kroz sami porođaj te pri tretiranju postporođajnih stanja poput poticanja izlučivanja mlijeka te smanjenja postporođajne depresije.
Osim kod potpomognute oplodnje, akupunktura može pomoći i kod spontanog začeća uz tretiranje oba partnera, stimulirajući ranije spomenutu vitalnu energiju i dovodeći organizme u ravnotežu.

Postoji mnogo načina na koje akupunktura može doprinijeti organizmu u pripremi za začeće, a neki od njih su stimuliranje protoka krvi kroz maternicu, povećavanje debljine endometrija (unutrašnjeg sloja maternice na koju se ukopava oplođena jajna stanica), regulacija određenih ključnih hormona (estrogen, progesteron, endorfin, GnRH) te smanjenje razine stresa koji doprinosi sterilnosti. Kod muškaraca, akupunkturom se može utjecati na količinu, kvalitetu te gibljivost sjemena.
Vrlo je bitno da se uz tretmane akupunkture provode i određeni koraci za poboljšanje kvalitete života kako bi se cjelokupni organizam doveo u povoljnije stanje. Stil života, način prehrane i određeni biljni pripravci mogu znatno doprinijeti općem stanju organizma i napraviti povoljno okruženje za začeće.

U Centru za tradicionalnu kinesku medicinu - akupunktura Zagreb pružaju individualiziran plan liječenja neplodnosti akupunkturom, a osim toga pacijent dobiva osvrt na opće zdravstveno stanje te savjete kako doprinijeti ravnoteži u organizmu i poboljšati način života. Osim neplodnosti, kod njih je moguće pronaći rješenje za veliki opseg kroničnih i drugih bolesti te si tako olakšati svakodnevicu.

OCIJENI