OCIJENI

Unikatna uokvirenja: Kako personalizirati vaš prostor s okvirima i letvicama

Objavljeno: 23.11.2023. 14:22

Uokvirivanje umjetničkih djela je više od obične zaštite, to je način da se vaš prostor oplemeni i personalizira. Različite vrste uokvirivanja nude različite prednosti, stoga je važno razmotriti koje je najbolje rješenje za vaše umjetničke radove.

Kada birate okvir, važno je da se slaže sa samom slikom, naglašavajući njezinu ljepotu. Za klasične motive, drveni okviri od mahagonija ili oraha su često savršeni izbor. Svjetlije i apstraktne slike najbolje dolaze do izražaja uz jednostavne i jednobojne okvire.

Također, razmislite o kontrastima - svjetlije slike mogu izgledati sjajno s tamnijim okvirima, dok tamnije slike mogu doći do izražaja uz svjetlije okvire. Kombinacija različitih okvira može stvoriti zanimljive kompozicije, posebno za obiteljske fotografije.

Kada je riječ o staklu, odabir pravog je ključan. Obično staklo je otporno na ogrebotine, ali je lomljivo i ima ograničenu zaštitu od UV zračenja. Non-glare staklo pruža zaštitu od prašine i ogrebotina, te sprječava odbljeske, ali ima nižu zaštitu od UV zračenja. Muzejsko staklo je gotovo nevidljivo i pruža vrhunsku zaštitu od UV zračenja.

Ako želite nešto lagano i sigurno, akril ili pleksiglas može biti odlična alternativa staklu. Iako je podložniji ogrebotinama, lakše je i ima visoku zaštitu od UV zračenja. 

U Bradas studiju slijedimo 5 nivoa uokvirivanja prema kategorijama klasifikacijskih modela:

Muzejsko uokvirivanje: Ovo je vrhunski standard zaštite vaših umjetničkih djela. Pruža najvišu razinu zaštite od oštećenja i UV zračenja, čineći da slike dulje zadrže svoju originalnu ljepotu.

Sačuvano uokvirivanje: Ova vrsta uokvirivanja ima za cilj osigurati da vaša umjetnička djela budu sačuvana za buduće generacije. Osim zaštite, ova opcija može pridonijeti i estetskom dojmu prostora.

Preporučljivo uokvirivanje: Ovdje je naglasak na balansu između zaštite i dizajna. Ove vrste okvira garantiraju adekvatnu razinu zaštite, dok istovremeno pridonose vizualnom dojmu umjetničkog djela.

Ekonomično uokvirivanje: Ova opcija je prikladna za one koji žele ugodan vizualni dojam, ali možda nisu spremni ulagati u dugoročnu zaštitu. Ove vrste okvira mogu biti atraktivne i pristupačne.

Minimalno uokvirivanje: Ako je ekonomski faktor presudan, minimalno uokvirivanje može biti izbor. Ova opcija pruža osnovnu zaštitu, ali je primarno fokusirana na estetiku i troškovnu učinkovitost.

Ukrašavanje zidova slikama je umjetnost sama po sebi, a odabir pravog okvira i stakla je ključan korak prema stvaranju prostora koji će odisati osobnošću i stilom. Bradas Studio nudi široku paletu materijala i usluga za uokvirivanje slika. Posjetite nas u Zagrebu na Vrbiku i otkrijte kako možemo personalizirati vaš prostor.


OCIJENI