Zašto je potrebno održavati dimnjak?

Objavljeno: 26.10.2018. 12:20

Svaki dimnjak je potrebno održavati. Kad govorimo o održavanju mislimo prvenstveno na čišćenje, kojeg treba izvesti kvalificiran dimnjačar. Vremenski razmaci između čišćenja dimnjaka ovise od vrste grijanja. Kod grijanja na kruta i tekuća goriva je potrebno čistiti dimnjak jednom mjesečno, dok je kod plinskih goriva dovoljno čistiti jednom u sezoni.

Održavanje dimnjaka s metalnom cijevi se izvodi plastičnom četkom, dok je za čišćenje ostalih dimnjaka potrebna klasična žičana četka. Ako se dimnjak redovito održava je veća njegova iskoristivost, te se također produži životni vijek dimnjaka.

Ako se dimnjak ne održava može doći do njegovog onečišćenja. Nagomilavanjem čađi u dimnjaku smanjuje se prostor za ventilaciju ložišta, a naslage debljine 1 cm mogu smanjiti protok zraka u dimnjaku za 15% u slučaju zidanog dimnjaka, te je zbog toga obavezno čistiti dva puta godišnje.
Ako se dimnjak duže vrijeme ne koristi, može doći do njegovog zagušenja, čime on gubi svoju funkciju. Dimnjačari često nailaze na slučajeve „naseljenih dimnjaka“, u koji su se naselile pčele ili ptice izgradile svoja gnijezda, ili su samo puni lišća i grančica. U takvim slučajevima je bitno da pozovete profesionalnu službu da vam pomogne s čišćenjem zagušenog dimnjaka.Osim toga bitno je paziti koja drva ili ugljen kupujete. Bitno je da su suhi i skladišteni na mjestima gdje će biti zaštićeni od kiše i snijega. Ako je ogrjev vlažan, proizvodit će više dima nego topline i tako dimnjak neće imati dobar protok zraka.

Neodržavanje dimnjaka dovodi do nagomilavanja sagorjelih proizvoda na njegovim zidovima. Prilikom sagorijevanja čvrstog goriva nastaju naslage čađe koje su opasne i za ljude i za okolinu jer se njihovim taloženjem povećava rizik od izbijanja požara, povećava protok štetnih plinova i smanjuje efekt loženja. Postoje tri načina čišćenja dimnjaka: redovno čišćenje, spaljivanje i odgušenje. Redovno čišćenje vrši se mehaničkim putem, čeličnom četkom na sajli pri čemu se skidaju nataložene naslage čađi sa zidova dimnjaka. Čišćenje se može obaviti kroz vratanca na dimnjaku ili s krova.

Dimnjak treba čistiti dva puta godišnje. Spaljivanje dimnjaka je neophodno kada poslije čišćenja ostanu određene količine smole na zidovima dimnjaka. Taj proces se mora neprestano kontrolirati i može biti veoma rizičan ako ga ne izvršava profesionalni dimnjačar. Odgušenje dimnjaka se primjenjuje kada postoji fizička barijera u dimnjaku koja se mora ukloniti. U dimnjaku se mogu naći komadi građevinskog ili prirodnog materijala (lišće i grane koje nanese vjetar) ili gnijezda manjih životinja (pčela, stršljena, ptica). Odgušenje dimnjaka ponekad zahtijeva ozbiljnu intervenciju dimnjačara.
Kod čišćenja, kontrole i ispitivanja dimnjaka i spojnih dijelova obrt za instalacije vode i plina Instalacije Bušić koriste najmoderniju opremu, sredstva i uređaje. Redovno održavanje dimnjaka i spojnih dijelova potrebno je zbog osiguravanja nesmetanog odvođenja dimnih plinova iz prostorija te ostvarivanja sigurnosti korisnika, materijalnih vrijednosti i zaštite okoliša, a u tome će vam sigurno pomoći Instalacije Bušić