OCIJENI

Važnost PAPA testa: Kada ga je prvi put potrebno napraviti?

Objavljeno: 20.6.2024. 9:32

Pitanje koje mnoge žene postavljaju jest: "Kada je pravo vrijeme za prvi PAPA test?" Prema smjernicama vodećih zdravstvenih institucija, svaka žena bi trebala početi s redovitim PAPA testiranjem u dobi od 21 godine. Ovo pravilo primjenjuje se bez obzira na seksualnu aktivnost, jer rano otkrivanje i prevencija ne poznaju iznimke.

Opće smjernice, koje se uglavnom tiču  programa nacionalnog probira su:  za žene u dobi između 21 i 29 godina, obavljanje PAPA testa svake tri godine, žene u dobi od 30 do 65 godina trebale bi obavljati kombinirani test na HPV i PAPA test svakih pet godina. Individualne preporuke se mogu značajno razlikovati ovisno o prethodnim rezultatima I drugim ginkološkim nalazima.

Važnost PAPA testa

PAPA test igra ključnu ulogu u preventivnoj ginekologiji. Rano otkrivanje abnormalnih stanica može znatno povećati šanse za uspješno liječenje pretkancerogenih stanja i raka vrata maternice. Statistike pokazuju da redovito obavljanje PAPA testa dovodi do značajnog smanjenja incidencije i smrtnosti od raka vrata maternice. Test je brz, jednostavan i učinkovit način zaštite ženskog reproduktivnog zdravlja.

Informiranost o PAPA testu i njegovoj važnosti trebala bi biti dio standardnog edukacijskog kurikuluma.. Razgovor s liječnikom, planiranje prvog testiranja i redovito praćenje vlastitog reproduktivnog zdravlja koraci su koji mogu spasiti život. Ne dozvolite da neznanje ili strah određuju vaše zdravstvene odluke. PAPA test je tu da vam pruži mir uma i sigurnost, i to je prilika koju svaka žena zaslužuje.

Pravilan pristup PAPA testu i svjesnost o njegovoj važnosti ne smiju se podcijeniti. Ovaj test nije samo medicinski postupak; to je izraz samopouzdanja i proaktivan stav prema vlastitom zdravlju. Kada je riječ o prevenciji raka vrata maternice, prvi PAPA test je važan korak koji svaka žena treba napraviti s povjerenjem, znajući da čini najbolje za svoje zdravlje. Budimo odgovorni prema sebi i prema generacijama koje dolaze, obavljajmo redovite preglede i živimo zdravije i svjesnije.

Posjetite Privatnu specijalističku ginekološku ordinaciju dr. Silve Babić u novozagrebačkom naselju Trnsko na adresi Trnsko 12, 4. kat, i osigurajte svoje zdravlje kroz kompletan ginekološki pregled i specijalizirane usluge. Ne čekajte da simptomi postanu vidljivi; PAPA test i redoviti ginekološki pregledi ključni su za rano otkrivanje i uspješnu prevenciju. Za više informacija i zakazivanje pregleda, posjetite našu web stranicu. Vec 15  godina je briga o vašem reproduktivnom zdravlju naš prioritet.


OCIJENI