OCIJENI

Važnost sterilizacije kućnih ljubimaca

Objavljeno: 6.6.2023. 9:12

Sterilizacija kućnih ljubimaca je proces uklanjanja njihovih reproduktivnih organa. Iako nam je možda ponekad teško izložiti naše ljubimce ovom postupku on je neophodan kako bi se zaštitilo njihovo zdravlje.

Kod muških pasa ovaj postupak naziva se kastracija i uključuje uklanjanje testisa. Kod ženki proces se naziva sterilizacija i uklanjaju se jajnici,a u pojedinim slučajevima i maternica. Na prvu pomisao većini ljudi pada kako je jedini razlog ove procedure sprječavanje razmnožavanja, ali ovaj postupak od velike je važnosti za dobrobit i zdravlje vaših ljubimaca.

Neki od od važnih razloga za sterilizaciju su:

  • Sprječavanje nekontroliranog razmnožavanja i  smanjenje broja napuštenih životinja
  • Smanjnje rizika od infekcije maternice kod ženki koje mogu biti opasne po život
  • Smanjenje rizika od raka jajnika i maternice
  • Kod mužjaka kastracija smanjuje rizik od karcinom testisa i problema s prostatom
  • Smanjuje vjerojatnost pojave tumora i kila u području stražnjice koji su česti kod starijih pasa
  • Smanjenje agresivnog ponašanja kod nekih ljubimaca što ih može zaštiti od ozljeda
  • Smanjenje nepoželjnog ponašanja (manje sukoba s drugim životinjama, manja sklonost označavanja teritorija, manja vjerojatnost bježanja iz dvorišta ili doma)
  • Može pridonijeti dužem životnom vijeku

Na samu spomen operacije mnogi se u strahu odlučuju ne izlagati svog psa nelagodi. Ono što treba imati na umu je kako je ovo rutinski postupak u kojem vaš pas dobiva anestetik i ne osjeća nikakvu bol tijekom operacije. Nakon postupka dobivaju se injekcije protiv bolova i već za par dana vaš pas se potpuno oproavlja.

U našoj veterinarskoj bolnici Hospivet imamo vrhunski tim stručnjaka koji ovaj rutinski postupak izvode već dugi niz godina. Naš tim stručnjaka sastoji se od iskusnih veterinara, medicinskih tehničara i osoblja koje brine o dobrobiti svih životinja koje nam dolaze. Svaki član tima donosi jedinstveno znanje, stručnost i strast prema radu sa životinjama. Ako ste u potrazi za nekim kome možete povjeriti svog ljubimca slobodno nas kontaktirajte, a sve informacije o nama nalaze se i na našoj web stranici.

Pogledajte naše edukativne videe:

Kastracija mačaka

Sterilizacija kuja 

OCIJENI