OCIJENI

Najčešće kožne bolesti pasa i mačaka

Objavljeno: 5.6.2023. 11:07

Kao i kod ljudi koža je najveći organ i kod naših četveronožaca. Razumijevanje najčešćih kožnih bolesti kod pasa i mačaka ključno je za pravovremeno prepoznavanje i adekvatno liječenje ovih stanja. Donosimo vam i nekoliko najčešćih problema s kojima se možete susresti.

Alergijski dermatitis

Alergije ne zaobilaze niti pse i mačke. Hrana, pelud, grinje ili kućna prašina mogu uzrok alergijske reakcije. Alergije mogu biti sezonske ili opće, a izazivaju svrab, crvenilo, gubitak dlake kao i formiranje rana na koži. Stoga ako primjetite da se neki od ovih simptoma pogoršavaju obratite se veterinaru.

Bolesti uzrokovane kožnim parazitima

Ne mislimo samo na prisutnost buha, krpelja, šugarca i drugih parazita već i na ugriz do kojeg može doći. Ugriz može izazvati svrab i alergijske reakcije što dovodi do čestog grebanja, crvenila kože i stvaranja rana. Kada birate preparate protiv kožnih parazita imajte na umu da neki ljubimci mogu biti osjetljivi i na njih te razviti crvenilo i iritaciju na mjestu nanošenja sredstva što je najčešće na području vrata.

Kožne infekcije

Kućni ljubimci podložni su različitim vrstama kožnih infekcija koje mogu biti uzrokovane bakterijma, gljivicama ili parazitima. Faktori koji mogu doprinijeti njihovom razvoju su nedovoljna higijena, trauma na koži, hormonalne promjene kao i oslabljen imunološki sustav.Važno je i znati da simptomi mogu značajno varirati budući da infekcije mogu biti mješovite.

Izmjene na koži uzrokovane sezonskim promjenama

Mijenjanje zimske, odnosno ljetne dlake prolazi svaka životinja s dlakom. U ovom normalnom procesu ipak može doći do iscrpljivanja kože pa ako primjetite produženo linjanje (duže od mjesec dana), prhutanje kože, svrbež uslijed suhe kože, promjene pigmenta dlake ili slične simptome posjetite veterinara kako bi vam pomogao da olakašate ovaj proces svom ljubimcu.

Nemojte zanemarivati znakove kožnih bolesti kod svojih kućnih ljubimaca jer pravovremeno djelovanje može uvelike poboljšati njihovo zdravlje i udobnost. Njegovanje kože, preventivne mjere protiv parazita kao i redoviti veterinarski pregledi ključni su u održavanju zdrave kože i smanjenju rizika od kožnih problema.

U Hospivet nudimo iskusan tim stručnjaka i pružamo sveobuhvatne usluge dijagnostike, liječenja i preventivne skrbi za kožne bolesti i druge zdravstvene probleme. Naša veterinarska bolnica već dugi niz godina predano pruža vrhunsku skrb i ljubav prema životinjama. Sve o nama možete pogledati i na našoj web stranici.

OCIJENI