OCIJENI

3 vrste noževa koje svaka kuhinja mora imati

Objavljeno: 23.11.2021. 12:14

Prije nego što potrošite tonu novca na set noževa koje nikada nećete koristiti u potpunosti, provjerite koje vrste noževa svaka kuhinja mora imati za obavljanje osnovnih kulinarskih poslova. Što vam treba da počnete svoje kulinarske avanture, pročitajte u nastavku. 

Klasični kuharski nož- Šef kuhinje

Klasični kuharski nož najvažniji je nož u vašoj kolekciji, a preporuka je da on bude veličine od 20 do 25 centimetara. Kuharski nož je alat za više od 90 posto dnevnih kuhinjskih zadataka uključujući većinu rezanja voća, povrća, mesa i ribe.

Nazubljeni nož

Nazubljeni noževi se najčešće povezuju s rezanjem kruha, zbog čega se nazivaju i noževima za kruh. Nazubljena oštrica može preuzeti gotovo svaki posao koji nije prikladan za ravnu oštricu kuharskog noža. Nazubljene noževe treba koristiti samo za rezanje, a ne za sjeckanje hrane. Korištenje pokreta piljenja s nožem omogućuje zupcima uz oštricu da zahvate i režu sastojke, zbog čega se nazubljeni nož ne smije koristiti za rezanje manjih predmeta kao što su svježe začinsko bilje, češnjak ili bobičasto voće.

Nož za otkoštavanje 

Kao što mu ime govori, nož za otkoštavanje je najbolja oštrica za rezanje ili otkoštavanje ribe, mesa ili peradi bilo koje veličine, bilo da se radi o inćunima ili svinjetini. Nož za otkoštavanje ne smije se koristiti za rezanje kostiju, već za rezanje oko kostiju. Dobar nož za otkoštavanje imat će fleksibilnost da spretno odvoji meso od kosti te da zareže zglobove i hrskavicu.

Što radite krivo s noževima?

  • Nikada ih nemojte prati u perilici posuđa
  • Nikada ne ostavljajte noževe u sudoperu
  • Nikada ih nemojte odlagati mokre
  • Nikada ih nemojte čuvati nezaštićene
  • Nikada nemojte koristiti staklene daske za rezanje

Jeste li pripremili i naoštrili svoje noževe?

Vrhunsku i brzu uslugu brušenja noževa, kao i široki asortiman vrhunskih noževa možete pronaći kod stručnog tima Servisa za brave ‘Vještica’. Servis se nalazi na zagrebačkoj adresi u Ozaljskoj 13, a otvoren je svakim radnim danom od 8 do 17 sati te subotom od 9 do 14 sati. Pored toga, Servis za brave Vještica nudi uslugu brzog i hitnog otvaranja svih vrsta brava - stana i automobile bez oštećenja, uz prisustvo vlasnika. Hitne intervencije su vam na raspolaganju svaki dan od 7 do 23 sata. 


OCIJENI