OCIJENI

Što sve trebate znati o sigurnosnim bravama

Objavljeno: 16.6.2020. 14:17

Nikada nije kasno za godišnji odmor. Iako bi vrijeme na odmoru trebalo biti provedeno bezbrižno, uvjeti u kojima je mnogo stambenih objekata privremeno napušteno pogoduju provalnicima, koji imaju lake mete uz manju vjerojatnost da će ih netko primijetiti. Međutim, kako bi i dalje bezbrižno uživali u svom odmoru, postoje mjere koje možete poduzeti i bez instalacije skupih alarmnih sustava, a koje će uvelike povećati sigurnost vašeg doma. Kako se provale najčešće obavljaju kroz ulazna vrata, sigurnosna brava zasigurno je najvažnija stvar koju možete imati kako bi se zaštitili.

Iako protuprovalna vrata imaju i druge karakteristike koje ih čine težima za provaljivanje, poput čelične konstrukcije, ipak je brava na vratima najvažniji element sigurnosti. Postoje dvije vrste, sefovske i cilindrične, a zajedničko im je da se vrata zaključavaju u nekoliko točaka na sve četiri strane, što onemogućava izbijanje iz okvira. Sigurnosne brave imaju i po desetak uporišnih točaka zbog maksimalne sigurnosti.

Kad je riječ o cilindru, obični cilindri mogu se otvarati posebnim alatima bez narušavanja funkcioniranja brave, dok se sigurnosni cilindri mogu otključati samo bušenjem jezgre cilindra. To znači da je za provaljivanje sigurnosnog cilindra potrebno proizvesti razinu buke koja može izazvati pažnju susjeda te je veća vjerojatnost da će provalnik odustati. Uz to, cilindar je potrebno zaštititi štitnikom cilindra kako ga se ne bi moglo slomiti, što je najčešći način i najlakši način provale.

S obzirom na to da je uz buku vrijeme najveći neprijatelj svakog provalnika, često je poželjno ugraditi i dodatnu sigurnosnu bravu uz standardnu bravu, jer će provalnici zasigurno birati lakše mete, odnosno objekte sa samo jednom bravom.

Sigurnost se dodatno povećava time što je ključeve za sigurnosne brave nemoguće duplicirati bez posebne vlasničke kartice koju izdaje ovlašteni bravar. Prilikom odabira brave uvijek je preporučljivo odabrati standardizirane brave kako bi u slučaju potrebnih popravaka bilo lakše nabaviti rezervne dijelove i kako bi bili sigurni da se ključ uistinu ne može kopirati.

Sigurnosne brave mogu funkcionirati i na šifru ili elektronički, što onemogućava ulazak u slučaju krađe ključa, a omogućava brojne druge funkcionalnosti koje olakšavaju upotrebu, poput kartičnog otvaranja ili otvaranja na otisak prsta.
Za miran obiteljski odmor nazovite Servis za brave Vještica i ugradite sigurnosnu bravu. Servis za brave Vještica pruža vrhunsku uslugu temeljenu na 30 godina iskustva, a osim ugradnje dostupni su i ako vam je potreban servis brave ili promjena šifre na sigurnosnoj bravi.

OCIJENI