OCIJENI

Tipovi nadgrobnih spomenika

Objavljeno: 5.11.2020. 15:34

Posjet klesaru zbog narudžbe nadgrobnog spomenika nikada nije lagan posao. To se najčešće dogodi u trenutku nužde, tuge i situacije koja pred ljude to stavlja kao obavezu, a ne želju. U nastavku članka možete naći nekoliko informacija o tipovima nadgrobnih spomenika koje bi vam mogle olakšati obvezu koja stoji pred vama. 

Vrste grobova i oblici spomenika

Grobovi mogu biti napravljeni u obliku grobnica, zemljanih grobova i zelenih grobova.

Grobnice se najčešće grade od armiranog betona, a nadzemni dio se oblaže kamenom po odabiru koji je u skladu s ostatkom groba. Lijes se polaže u podzemnu ili zidnu komoru. Zemljani grobovi su oni u kojima se lijes polaže u zemlju, a nadzemni dio se, kao i kod grobnica, može urediti kamenom ili tankim betonom na koji se potom stavljaju kamenčići ili se sadi cvijeće po želji. Ovisno o broju ukopnih mjesta, zemljani grobovi mogu biti jednostruki i dvostruki. Treća vrsta su zeleni grobovi koji nemaju nikakav nadzemni okvir, nego samo nadgrobni spomenik dok ostatak groba čine zemlja ili trava.

Spomenik može biti u obliku pravokutnika i kvadrata ako se radi o većoj grobnici ili nekog drugog oblika, ovisno o želji. Veličina spomenika je prilagodljiva, no postoje određeni zahtjevi postavljeni od strane gradskih groblja u smislu maksimalne veličine spomenika u visinu i širinu. Oko toga bi se trebalo raspitati kod lokalnog klesara koji je upućen u tako nešto ili na samom groblju.

  • Elementi nadgrobnog spomenika o kojima treba raspraviti dizajn i vrstu kod klesara:
  • Natpisna ploča - odabir fotografije, odabir načina urezivanja natpisa
  • Grobni okvir – baza svih grobova od armiranog betona koji je obložen kamenom
  • Poklopac – od kamena ili od laganog sloja betona na koji se stavlja zemlja za cvijeće ili kamenčići
  • Staza – ovisno o tome koliko ima mjesta između grobova, moguće je izraditi stazu koja  se uklapa s kamenom spomenika, a omogućuje i stabilnost samog spomenika
  • Dekorativni detalji - lampioni, vaze, skulpture koji se mogu napraviti od kamena
Vaše želje i ideje trebaju biti na prvom mjestu kod izrade nadgrobnog spomenika za vas ili vaš bližnje. Vrsta kamena i dizajn su vaš odabir, a kvalitetnu izradu prepustite dobrim majstorima. Klesarstvo Grabrovečki upravo to očekuje kod primanja narudžbi za nadgrobne spomenike. Kroz tri generacije majstora obiteljski obrt Grabrovečki je akumulirao znanje i iskustvo, a sve to garantira niz zadovoljnih klijenata. Potražite ih na zagrebačkoj adresi u ulici Milana Artičeka 14 i budite sigurni da ste dobro odabrali.

OCIJENI