OCIJENI
popust 20%

Analiza spolnih hormona

Akcija je završila

0 pregleda/dan | Objavljeno: 14.01.2023. 20:46

Spolni hormoni zaduženi su za razvoj reproduktivnog sustava žena i muškaraca. Analiza spolnih hormona obavlja se u svrhu određivanje problema s reproduktivnim sustavom žena, najčešćeradi utvrđivanja razloga otežanog postizanja trudnoće.

Na temelju rezultata analize ginekolog određuje o potrebitosti hormonalne terapije, čiji je cilj stimulacija i sazrijevanje jajne stanice te poticanje ovulacije. Pri tome se testiraju estradiol (jedan od hormona estrogena) koji se označava oznakom E2, folikulostimulirajući hormon (FSH), luteinizirajući hormon (LH), prolaktin (PRL) te testosteron (T).

Jajnici proizvode dva najvažnija hormona, a to su estrogen i progesteron koji su odgovorni za sposobnost reprodukcije u žena te održavanje hormonalne ravnoteže. U muškaraca estrogen u malim količinama izlučuju testisi odnosno nadbubrežna žlijezda.

Estrogen je hormon koji se pojačano počinje lučiti u pubertetu, odgovoran je za razvoj i održavanje ženskih spolnih organa i sekundarnih spolnih karakteristika. Zajedno s progesteronom sudjeluje u regulaciji menstruacijskog ciklusa. Nedostatak estrogena može uzrokovati neredovite menstruacije ili čak njihov izostanak, smanjeni libido, poteškoće sa začećem, preuranjenu menopauzu te nagle promjene raspoloženja. Povišene vrijednosti estrogena nalazimo u muškaraca s ginekomastijom, pri nekim tumorima testisa i nadbubrežne žlijezde, cirozi jetere te kod alkoholizma i pretilosti.

Progesteron, kao i estrogen, sudjeluje u regulaciji menstruacijskog ciklusa. Ipak, njegova je najvažnija uloga tijekom trudnoće . Ova pretraga se koristi za dokazivanje ovulacije i procjenu funkcije jajnika, kod poremećaja u menstruacijskom ciklusu i neplodnosti. Nedostatak progesterona uzrokuje neredovite menstruacije, probleme s održavanjem trudnoće te prerane porođaje.

Folikulostimulirajući i luteinizirajući hormoni su gonadotropini i izlučuje ih hipofiza . Određivanje koncentracije FSH i LH koristi se radi radi utvrđivanja uzroka amenoreja, policističnih jajnika, sindroma menopauze. U muškaraca FSH stimulira spermatogenezu.

Povišene vrijednosti LH i FSH mogu upućivati na prerano iscrpljivanje jajnika zbog čega je sposobnost začeća smanjena. Povišeni LH, kada je FSH u normalnim vrijednostima, može upućivati na sindrom policističnih jajnika.

Prolaktin je hormon kojeg izlučuje hipofiza, a važan je tijekom trudnoće kada djeluje na metabolizam fetusa i majke te nakon trudnoće kada stimulira izlučivanje mlijeka. Višak ovog hormona može uzrokovati neplodnost kod žena i muškaraca, galaktoreju. Stalno povišene vrijednosti PRL mogu spriječiti trudnoću, no s obzirom na to da je lučenje ovog hormona uvelike povezano s utjecajem stresa, njegove vrijednosti mogu znatno varirati tijekom ciklusa. Zato se ponekad mora učiniti više pretraga ovog hormona u toku dužeg razdoblja. Prolaktin je povećan i kod amenoreje, primarne hipotireoze, bolestima hipofize.

Testosteron je muški spolni hormon, njegovu sintezu stimulira LH. Kod žena testosteron potječe iz jajnika i prisutan je u znatno nižim koncentracijama. Mjerenje razine testosterona služi za procjenu endokrine funkcije testisa i plodnosti muškarca, a kod žena se određuje u sklopu laboratorijske obrade neplodnosti, kod sindroma policističnih jajnika. Kod muškaraca se povišene vrijednosti pojavljuju se još i kod tumora testisa te hiperplazije i karcinoma nadbubrežne žlijezde.

Analize spolnih hormona rade se iz krvi koju je potrebno vaditi od drugog do petog dana menstrualnog ciklusa (FSH, LH, E2), 20.-22. dan ciklusa (Progesteron), u svim fazama ciklusa (Testosteron, Prolaktin). Prolaktin se uvijek treba vaditi ujutro, dva do tri sata nakon buđenja, prije vađenja prolaktina potrebno je mirovati barem 30 minuta.

U poliklinici Analiza lab možete obaviti navedene pretrage. Rezultati analiza gotovi su unutar nekoliko sati.

http://www.poliklinika-analizalab.hr/analiza-spolnih-hormona/

Akcija je završila

Postavite pitanje / Zatražite ponudu

Odgovaramo u roku 24h

MojKvart.hr se obavezuje pružati zaštitu osobnih podataka korisnika u skladu sa Zakonom. Za više informacije kliknite Privatnost korisnika. Za nastavak označite kvačicom Privolu za korištenje osobnih podataka.

Prikaz ostalih popusta

OCIJENI