OCIJENI

Što je sve potrebno kako biste osnovali firmu u Hrvatskoj?

Objavljeno: 3.10.2022. 22:44

Ako planirate otvoriti svoje poslovanje, sigurno ste se susreli s nekoliko nepoznanica oko pokretanja biznisa i svega vezanog uz njegovo osnivanje. Pravila i postupak neprestano se mijenjaju, a procedura i sva potrebna papirologija gotovo uvijek predstavlja problem novim poduzetnicima. Mnogi su ljudi odustajali od otvaranja vlastitog poslovanja jer ih je kompliciran proces otvaranja firme obeshrabrio, a u nastavku smo izdvojili što je sve potrebno za ovaj pothvat te koliko ćete novaca morati izdvojiti.

Troškovi osnivanja tvrtke u Hrvatskoj

Kada otvorite tvrtku u Hrvatskoj, troškovi osnivanja mogu varirati ovisno o vrsti poslovanja koje planirate otvoriti. Postoji nekoliko troškova koje trebate uzeti u obzir prilikom pokretanja firme. Prvi je minimalni iznos uključenog početnog kapitala, zatim naknade za registraciju, naknade za službeni pečat te za statistički registarski broj.

Za otvaranje firme bit će vam potreban početni kapital. Dok za d.o.o iznosi 20 000 kuna, za j.d.o.o potrebno je samo 10 kuna. No, iako na početku morate uložiti samo 10 kuna, tijekom dokapitalizacije i ostale dokumentacije morat ćete izdvojiti još novaca, tako da ćete na kraju za otvaranje bilo koje vrste poduzeća morati izdvojiti oko 20 000 kuna.

Papirologija i dokumentacija

Nakon što odaberete strukturu svog poslovanja, morate pripremiti sve potrebne dokumente te smisliti ime firme. Ime se ne smije podudarati s nekim već postojećim imenom neke druge firme, a na stranici Sudskog registra možete provjeriti dostupna imena. Nakon što smislite originalno ime, slijedi odabir djelatnosti kojima ćete se baviti.

Svakog osnivača čeka odlazak javnom bilježniku gdje ćete ovjeriti prijavu za upis u sudski registar sa svim potrebnim prilozima. Nakon toga slijedi otvaranje bankovnog računa firme, a morat ćete i prijaviti adresu na kojoj ćete raditi.

Otvaranje firme može postati dugotrajan i kompliciran proces, a uz pomoć stručnjaka iz knjigovodstvenog i računovodstvenog servisa VIVLION bit ćete sigurni da ste sve napravili kako treba te će sam proces za vas biti mnogo lakši. Svojim profesionalnim pristupom pomoći će vam prilikom osnivanja firme na pouzdan i efikasan način, a vi ćete imati vremena kako bi se fokusirali na vaš novi posao dok oni prate vaše porezne i računovodstvene propise!

Također, ukoliko imate nedoumica pri osnivanju tvrtke – isplati li vam se j.d.o.o. ili d.o.o. – ili možda obrt, ukoliko trebate pomoć pri odabiru pravnog oblika najpogodnijeg za vašu djelatnost i ciljeve, ili pak želite stručno vodstvo u procesu otvaranja tvrtke – njihovi će vam stručnjaci vrlo rado pomoći te vas usmjeriti na pravi put.  

OCIJENI