OCIJENI

Financijsko i poslovno savjetovanje - ključ uspjeha!

Objavljeno: 25.7.2022. 7:30

 Vođenje organizacije je dovoljno zahtjevno, ali postaje još zahtjevnije s praćenjem financijskog plana. Dobar financijski plan povećava vjerojatnost za uspjeh, ali i suočava s mogućim kriznim situacijama - negativnom stranom poslovanja. U nastavku teksta pročitajte što sve obuhvaća učinkovit financijski plan, zašto je poslovno savjetovanje važno za vaš uspjeh te gdje potražiti pomoć!


Kako napraviti dobar financijski plan


Strategija

Poznavanje vlastite tvrtke prvi je korak ka osmišljavanju financijskog plana. Što znači da je važno identificirati ono što je pomoglo dosadašnjem poslovnom rastu i eliminirati svaki teret koji je eventualno usporavao rast.


Dva su ključna elementa pri osmišljavanju plana:


  • vremenski okvir

  • ciljevi koje želimo ostvariti.


Pored toga, faktori koje moramo uzeti u obzir su i otvaranje novih grana u poslovanju i otvaranje tvrtke na drugoj lokaciji do kraja tekuće godine.


Realne prognoze i projekcije

Kako bismo bili što realniji u projekcijama za sljedeće kvartale ili narednu godinu, potrebno je napraviti dvije projekcije: optimističnu i pesimističnu. Kroz te dvije projekcije, pruža nam se šira slika: optimistična projekcija nam pomaže ostvariti ciljeve na makro razini, a u isto vrijeme, pesimistična projekcija nam daje uvid u moguće prepreke i ostvarive ciljeve u kraćem vremenskom okviru.


Upravljanje novcima

U svakoj organizaciji važno je znati upravljati protokom novca: koliki su prihodi i koliki rashodi.

Praćenje financija po intervalima daje nam bolji uvid u razvoj protoka novca. Provjeravanje financija treba biti uravnoteženo kako ne bi trošili vrijeme i resurse, ali i kako ne bi propustili razvoj od velike važnosti.


Nepredvidive situacije

Treba uzeti u obzir i najgori scenarij, kao što je, primjerice, financijska kriza. Kako bismo se što bolje pripremili za nepredviđene situacije, potrebno je napraviti realističan budžet i uspostaviti rezerve na koje možemo računati u hitnim situacijama


Pomoć

Dobrom poslovođi financije nisu i ne moraju nužno biti jača strana, pa će trebati pomoć knjigovođe ili osobe koja bolje razumije financije, projekcije i brojeve. Važno je oko sebe okupiti snažan tim koji može ovladati svim izazovima u poslovanju.


Upravljanje protokom novca i razumijevanje financija zahtijeva profesionalnu osobu koja može pomoći u rastu organizacije odnosno firme. Vivlion omogućuje savjetovanje obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima. Možete ih pronaći u Bulvanovoj ulici 22 i za knjigovodstvene usluge, a za više informacija, posjetite njihovu web stranicu: https://www.vivlion.hr/


OCIJENI