OCIJENI

Grlobolja

Objavljeno: 10.2.2020. 9:34

Zimski mjeseci su razbolje kada se pojavljuju razne epidemije virusa i upala, a jedna od najčešćih je grlobolja. Bol u grlu, iritacija prilikom gutanja, otežan govor i osjećaj peckanja simptomi su upale ždrijela, krajnika (tonzilitis) i upale grkljana i glasnica (laringitis). Grlobolja je najčešći razlog za posjetu liječniku obiteljske medicine. Najčešći uzrok grlobolje je virus i taj oblik možemo liječiti sami, dok bakterijske infekcije zahtijevaju liječničku skrb i liječenje antibioticima. Osim toga, mogu je uzrokovati i neki drugi čimbenici, kao što su alergije, suh zrak u prostoriji u kojoj boravite, vanjsko zagađenje zraka, disanje na usta, naprezanje mišića grla i sl.Virus možete prepoznati po postepenom razvoju a temperatura je obično niska, ili je uopće nema. Mogući su simptomi konjunktivitisa, kašlja, promuklost i hunjavica. Kod bakterijske infekcije je početak iznenadan i simptomi se naglo pojavljuju, a to su najčešće visoka tjelesna temperatura i gnojni čvorići vidljivi u ždrijelu.

Grlobolja je zastupljenije kod djece i liječnici preporučuje odlazak kod liječnika ukoliko bol ne prođe nakon prvog pića ujutro, dijete otežano diše i ima poteškoće s gutanjem, dok kod odraslih simptomi poput boli u vratu, osipa i visoke tjelesne temperatura zahtijevaju liječničku skrb.Ukoliko nije riječ o bakterijskoj infekciji, pomoć si možete pružiti i sami, a neke od preporuka su: povećan unos tekućine (čaja ili vode kako bi grlo ostalo vlažno), ispiranje grla slanom vodom, konzumacija preparata za snižavanje temperature. Osobito je preporučljivo koristiti pastile za grlo koje su učinkovite kod promuklosti i bolova.

Ukoliko ste primijetili simptome upale grla, Tamtum Verde proizvodi vaš su najbolji odabir. Pronađite ih u obliku spreja ili pastila i olakšajte si nadraženost i neugodne simptome koji se javljaju sa grloboljom.

OCIJENI