OCIJENI

Njega kože u različitim životnim dobima: Savjeti za odrasle i djecu

Objavljeno: 12.10.2023. 14:20

Naša koža je najveći organ tijela i igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja i ljepote. No, kako se mijenjaju godine, tako se mijenja i potreba za njegom kože. Različite životne dobi zahtijevaju prilagođene rutine njege kože kako bismo održali njezinu svježinu i vitalnost. U ovom članku, istražujemo osnovne savjete za njegu kože kod odraslih i djece, te kako pravilno njegovati kožu u svakom životnom razdoblju.

Njega kože u djetinjstvu i adolescenciji

Dječja koža je nježna i osjetljiva, pa je važno odabrati blage proizvode koji neće iritirati njenu prirodnu barijeru. Evo nekoliko savjeta za njegu kože u djetinjstvu i adolescenciji:

 • Nježno čišćenje: Koristite blagi dječji sapun ili deterdžent za čišćenje kože. Izbjegavajte proizvode s jakim mirisima i kemikalijama.
 • Hidratacija: Nakon kupanja, nanesite bebi losion koji je pogodan za osjetljivu kožu kako biste je održali hidratiziranom.
 • Sunčeva zaštita: Izbjegavajte izlaganje direktnom suncu u najtoplijem dijelu dana i koristite dječji fizički blok za sunčanje.
 • Pojačana njega za tinejdžere: Tinejdžeri često imaju problema s aknama, pa je važno uključiti nježne proizvode koji sadrže sastojke poput salicilne kiseline ili benzoil peroksida.

Njega kože u odrasloj dobi

Kako odrasli, naša koža prolazi kroz promjene zbog starenja i vanjskih čimbenika. Održavanje hidratizirane i zaštićene kože može spriječiti neke od tih znakova starenja.

 • Čišćenje i hidratacija: Odrasli bi trebali koristiti nježne čistače kako bi uklonili nečistoće i make-up. Redovito hidratizirajte kožu s kvalitetnom kremom.
 • Anti-age rutina: Razmislite o uključivanju proizvoda s antioksidansima i retinolom kako biste spriječili znakove starenja poput bora i tamnih mrlja.
 • Zaštita od sunca: Korištenje proizvoda sa širokim spektrom zaštite od sunca pomaže u sprječavanju oštećenja kože od UV zraka.
 • Prehrana i hidratacija: Uravnotežena prehrana bogata vitaminima i dovoljno hidratacije poboljšat će izgled kože.

Njega kože u zreloj dobi

Tijekom zrelih godina, koža gubi elastičnost i hidrataciju, te je osjetljivija na oštećenja. Evo nekoliko savjeta za njegu kože u ovoj fazi života:

 • Hidratizacija i vlaženje: Koristite bogate i hranjive kreme kako biste održali kožu hidratiziranom.
 • Proizvodi s kolagenom: Proizvodi koji sadrže kolagen i peptide pomažu u poticanju obnove kože i smanjenju znakova starenja.
 • Masaža lica: Blaga masaža lica može poboljšati cirkulaciju i potaknuti proizvodnju kolagena.
 • Nježno čišćenje: Izbjegavajte proizvode koji isušuju kožu i radije koristite nježne i prirodne proizvode.

Njega kože važan je dio očuvanja zdravlja i ljepote tijekom cijelog života. Blaga i prilagođena njega kože u djetinjstvu i adolescenciji, učinkovita rutina u odrasloj dobi te posebna njega u zreloj dobi, pomažu održati kožu blistavom i zdravom u svakom životnom razdoblju. Redovita hidratacija, zaštita od sunca, pažljiv odabir proizvoda kao i odabir kvalitetnog dermatologa  ključni su čimbenici za očuvanje ljepote kože tijekom cijelog života.

U Ljekarnama Lipa možete pronaći vašeg pouzdanog partnera u njezi kože kroz različite životne faze. Iskoristite stručne savjete naših ljekarnika kako biste pronašli idealne proizvode za njegu dječje, odrasle i zrele kože. Posjetite nas i otkrijte širok asortiman proizvoda prilagođene vašim potrebama. Za više informacija možete posjetiti i našu web stranicu

OCIJENI