OCIJENI

Mučite se s viškom kilograma? Donosimo savjete oko pretilosti

Objavljeno: 7.9.2021. 17:06

Višak kilograma može prouzročiti manjak samopouzdanja, manjak energije i niz drugih zdravstvenih i mentalnih problema. Prekomjerna težina nije neuobičajena za suvremeno doba jer je ljudsko tijelo stvoreno za kretanje, no današnji stil života ponekada ne dopušta pronalaženje vremena za više aktivnosti. Pored toga, dostupnost fast fooda i dostave pogoršava statistiku pretilosti.

Naposljetku, pored svega je najvažniji razlog ostati zdrav i energičan kako bi i svaki drugi aspekt života bio kvalitetno ispunjen. Za početak je ovo dobra motivacija, a u nastavku teksta donosimo nekoliko ključnih stvari o kojima treba razmišljati kada pristupamo gubitku kilograma. 

Jedite više povrća i voća 

Bez obzira na to što volite ili ne volite jesti, povrće je sastavni dio vašeg puta prema gubitku kilograma i održavanju zdravog imuniteta. S obzirom da je povrće zvijezda ovog procesa, morate pronaći način na koji ćete povrće jesti s užitkom. Izaberite ono povrće koje vam je fino za jesti, ali i začine s kojima ćete upotpuniti okus i obogatiti obrok nutrijentima. Postoje razni načini za pripremu povrća, sigurni smo da ćete pronaći onaj koji vama odgovara. 

Jedite manje šećera 

Šećer izrazito odgovara ljudima i uzrokuje aktivaciju užitka u našem umu, prema čemu nas ne treba čuditi kako hranidbeni lanci stavljaju šećere u apsolutno sve - od kruha, preko dressinga za salatu, do žitarica, jogurta i slično. Sve to zajedno znači da dnevno pojedemo previše šećera u namirnicama za koje smatramo da čine zdravu prehranu. Dolazi do zablude da šećeri nalaze samo u slasticama, čokoladama ili kolačima. Baš naprotiv, nalaze se u gaziranim pićima i u našoj uobičajenoj hrani za koju ne provjeravamo postotak šećera na pakiranju. Šećer predstavlja nevolju za vaše centimetre u struku, a još važnije, za vaše zdravlje! 

Jedite cjelovite namirnice 

Hrana poput čipsa, zamrznute pizze ili keksa je hrana koja je prerađena, prema tome i nezdrava. Istraživanja pokazuju kako cjelovite namirnice čine ljude sitima prije nego prerađena hrana. Prerađena hrana nas ne zasiti na vrijeme što znači da unesemo puno više kalorija nego što je potrebno. 

Koristite dodatke prehrani i vitamine

Proizvode koji se sastoje od jedne ili više esencijalnih hranjivih tvari kao što su vitamini, mineralne tvari, ljekovite trave, biljne tvari, aminokiseline, te koncentrati, metaboliti, sastojci i ekstrakti tih tvari možete pronaći u ZU ljekarnama Lipa u zagrebačkom kvartu Malešnica. Suplementi nadoknađuju manjak komponenata hrane koji mogu biti izuzetno korisni, ali oni nisu zamjena za hranjive tvari dobivene iz hrane. Oni su koncentrati i ekstrakti koji sadrže veće količine određene tvari nego šta se ta tvar u prirodnom obliku pojavljuje u hrani i prehrani te stoga samo nadopunjuju pravilnu prehranu.


OCIJENI