OCIJENI

Sve što morate znati o održavanju vaših svečanih haljina

Objavljeno: 20.12.2022. 9:39

Mnogo je svečanih prilika za koje se moramo prikladno odjenuti, a mnoge žene odabiru duge ili koktel svečane haljine. Do problema dolazi nakon njihovog nošenja - kako ih pospremiti i pravilno očistiti uvijek je upitno. Za razliku od dnevnih, večernje svečane haljine zahtijevaju posebnu pažnju kako bi uvijek izgledale jednako dobro te ih treba pažljivo održavati. 

1. Odnesite haljinu na kemijsko čišćenje 

Ako planirate haljinu ponovno nositi u budućnosti, prva stvar koju trebate uraditi je odnijeti ju u kemijsku čistionicu kako biste izbjegli fiksiranje nečistoća. Za pravilnu njegu (pranje ili kemijsko čišćenje) potrebno je temeljito poznavati: 

  • Tekstilne sirovine - vrste vlakana
  • Strukturu i sastav haljina
  • Nečistoće koje treba očistiti
  • Kemikalije i druga pomoćna sredstva koja se koriste u procesu njege
  • Uvjete i stupanj trošnosti

Ako haljinu odnesete u kemijsku čistionicu umjesto da ju perete samostalno, bit ćete sigurni da je dobila sveobuhvatno profesionalno čišćenje i da će se prema njoj pažljivo postupati. 

Na temelju delikatnosti materijala stručna osoba će odabrati odgovarajuća sredstva i alate. 

2. Objesite ju na vješalicu, umjesto slaganja na policu 

Ako u vašem ormaru ima dovoljno mjesta za vješanje predmeta koji će se na tom mjestu dugo zadržati, objesite haljinu na vješalicu umjesto da ju složite u ormar. Odaberite čvrstu vješalicu odgovarajuće veličine i pazite da haljina ne dodiruje dno ormara. Vješanjem ćete spriječiti nabore koji se kasnije teško uklanjaju, a i vaša će haljina biti spremna za nošenje bez ikakve pripreme sljedećeg puta. 

3. Pospremite haljinu u kutiju 

Ako nemate mjesta za vješanje ili jednostavno niste u mogućnosti objesiti vašu haljinu, pospremite ju u kartonsku kutiju. Kutiju obložite papirnatom maramicom koja ne sadržava kiselinu i sprečava da haljina požuti tijekom vremena. Lijepo složite haljinu, a takvu maramicu stavite ispod svakog nabora. 

Ako pratite ove korake za održavanje vaših haljina, uvijek će biti kao nove i spremne za nošenje. Ako niste sigurni gdje ih čistiti, tvrtka Ljuba promet d.o.o. - ekološka kemijska čistionica pruža profesionalno i brzo čišćenje uz visoke standarde kvalitete. Prati tehnološka dostignuća u procesima čišćenja uz veliku pažnju na zaštitu okoliša i zdravlja ljudi. 

OCIJENI