OCIJENI

Kako se brinuti za vrt u ljetnim mjesecima?

Objavljeno: 28.6.2022. 13:49

Za ljeto su karakteristične visoke temperature i dugotrajno sušno razdoblje, što za sobom povlači redovito zalijevanje biljaka, isto kao i prihranu i zaštitu bilja od mnogih bolesti i štetnika.

ZALIJEVANJE VRTA

Zalijevanje biljaka u vrtu ljeti obavlja se ili vrlo rano ujutro ili navečer kada sunce zađe. Jedan od načina uštede vode je postavljanje sustava za napajanje kap po kap u vrtu. No, ako nemate takav sustav za napajanje, a ipak želite da povrće i voće ostane u dobrom stanju po ljeti, morate odrediti prioritete kojim ćete redoslijedom zalijevati biljke. Pritom morate znati da je povrću i ukrasnom bilju potrebno više vode. Travnjak je veliki potrošač vode i ako ne raspolažete s dovoljnom količinom vode da pokrijete sve, onda ga nažalost nećete moći ni zalijevati. Prilikom zalijevanja nikada nemojte naglo pljusnuti vodu po biljkama jer ju tlo neće uspjeti upiti, a na površini će se stvoriti korica koja će biljkama otežavati rast i koju ćete okopavanjem stalno morati razbijati. Višu vlagu zraka vole samo kupusnjače i drugo lisnato povrće i cvijeće, dok će većini drugih biljaka ovakav način zalijevanja smetati jer stvara uvjete za razvoj mnogih gljivičnih biljnih bolesti.

Navodnjavanje kap po kap je sustav gdje putem plastičnih cijevi, priključenih na cisternu, dovodimo vodu do biljaka iznad korijena jer su cijevi postavljene uz biljke. Tako biljke stalno imaju na raspolaganju vodu, ali gredica mora biti na ravnom.

Prihrana biljaka u vrtu tijekom ljeta

Za vrijeme rasta i plodonošenja svim biljkama je potrebna prihrana. Prilikom konvencionalnog uzgoja, ljudi nerijetko posežu za umjetnim gnojivima koji na tržištu dolaze u krutom ili tekućem obliku. Ali treba znati da postoje i prirodna sredstva za prihranu koja su posebno važna za povrće koje ćemo brati tijekom cijelog ljeta, a to su, primjerice, krastavci, tikvice, paprike, rajčice i mahune, ali i za zeljasto povrće kako bi se dobro formirale glavice.

Zaštita bilja od bolesti i štetnika.

Ako u vašem vrtu ne vlada prirodna ravnoteža, onda će se bolesti i štetnici zasigurno pojaviti u većoj mjeri.

Zaštita biljaka od lisnih ušiju

Ako imate problem s velikim brojem ušiju, onda je dobro koristiti eko pripravke od timijana, buhača, ulja nima i kalijevog sapuna.

Zaštita biljaka od puževa

Ponekad se može dogoditi da oni unište veliki broj presadnica tijekom samo jedne noći. Puževi u vrtu mogu se sakupljati i suzbijati na razne načine. Pošto se puževi hrane noću, trebalo bi ih sakupljati s lampom, iako je to moguće činiti i rano ujutro. Ovo je najefikasniji način, ali i najteži. Od eko pripravaka koristi se feramol.

MREŽE ZA ZASJENJIVANJE

Za vrijeme ljetnih vrućina biljke je potrebno je zaštiti od jakog sunca i topline, kako ne bi došlo do abortiranja cvjetova i pojave ožegotina. Ove mreže su lagane i jednostavno se postavljaju. U proizvodnji na otvorenom dodatno štite od ptica.

MREŽE PROTIV TUČE

Zaštitna mreža je sredstvo aktivne borbe za očuvanje i povećanje prinosa poljoprivrednih kultura koje su ugrožene od vremenskih nepogoda. Postavlja se na posebnu nosivu konstrukciju iznad vinograda, voćnjaka, rasadnika i individualnih stabala.

Preparati protiv zmija

Sumpor u prahu je odlična opcija za odbijanje zmija. Stavite sumpor u prahu oko svog doma i imanja i kada zmije proklizaju po njemu, on iritira njihovu kožu tako da se neće vratiti.

Postoje i specijalizirana sredstva za odbijanje zmija takozvani repelenti i solarni rastjerivači zmija.

PREPARATI PROTIV KOMARACA

Građani odgovornim ponašanjem mogu značajno utjecati na smanjenje broja komaraca u svojem okruženju. Potrebno je ukloniti vodu koja može postati leglo komaraca Na tržištu se nude brojni proizvodi koji garantiraju da ćete provesti prekrasno ljeto na otvorenom bez ijednog jedinog uboda. Sredstva koja pomažu – foval, neopitroid alfa, losioni, limunska trava gel kuglice protiv komaraca

Preparati protiv osa i stršljena

Stršljeni su najveće ose koje žive u organiziranim zajednicama, a hrane se drugim kukcima te naročito pčelama. Za razliku od komaraca i obada, stršljeni se ne hrane krvlju drugih životinja, ali ih napadaju kada se osjećaju ugroženima. Ubod stršljena ne predstavlja opasnost za čovjekovo zdravlje, osim kod onih osoba koje su alergične na njegov otrov, za njih ubod stršljena može biti smrtonosan.

Klopka

Biljke koje tjeraju stršljene-neven, lavanda i metvica Suzbijanje insekticidima – sprej protiv osa i stršljena ima domet do 5 metara te je na taj način lakše tretirati gnijezdo. Osim svog dometa, ovaj sprej je prije svega namijenjen za tretiranje gnijezda jer ostaje aktivan tokom 24 sata što znači da će djelovati i na jedinke koje se vraćaju u gnijezdo nakon što ste ga tretirali

Slobodno posjetite našu web stranicu. 


OCIJENI