OCIJENI

Izokinetika u rehabilitaciji

Objavljeno: 15.11.2019. 9:20

Tehnološki razvoj donio je veliki broj inovacija i dobrobiti u medicini, a izokinetika je jedna od njih. Izokinetičko vježbanje je biomehanički postupak koji se primjenjuje u kliničkoj medicini i danas je uobičajeni postupak u svim većim suvremenim centrima za rehabilitaciju u svijetu. Izokinetika se koristi za testiranje snage mišića i funkcionalnosti pripadajućih zglobova. Tipični test uključuje testiranje na 2 kutne brzine ( po 5 i po 15 ponavljanja za svaku stranu) i traje oko 1 sat. Izokinetičke vježbe često se koriste za rehabilitaciju, jer je oporavak izuzetno brz i efikasan, a vježbanje je kontrolirano.

Izokinetiku u Poliklinici Kaliper najviše koristimo kod bolnih stanja koljena i kukova, kao što je npr. artroza. Izokinetička rehabilitacija je vrlo korisna i kod drugih ozljeda ili oštećenja zglobova i mišića, za oporavak od moždanog udara, ili nakon operativnih zahvata. Izokinetika se također može koristiti za liječenje neravnoteže muskulo-skeletnog sustava koju mogu  izazvati ozljede ili drugi čimbenici. Izokinetička vježba oblik je treninga snage koji može povećati mišićni tonus, snagu i izdržljivost. Također može pomoći u poboljšanju ravnoteže i koordinacije te potaknuti metabolizam.Trening snage čini svakodnevne aktivnosti lakšim za obavljanje i može povećati fizičke mogućnosti. Također može imati pozitivan učinak na vaše kognitivne funkcije i kvalitetu života. Izokinetička vježba također ima povoljan utjecaj na duboke mišiće trupa koji podržavaju kralježnicu i stabiliziraju tijelo.U Poliklinici Kaliper izokinetička dijagnostika i rehabilitacija donjih ekstremiteta se provodi na uređaju Reflex pomoću kojeg se:

  • utvrđuje snaga i izdržljivost testiranih mišića te eventualni deficiti u odnosu na očekivane vrijednosti
  • utvrđuju disbalansi između antagonističkih mišićnih skupina, na primjer između mišića prednje i stražnje strane natkoljenice, kao i između jednog i drugog ekstremiteta
  • provodi najnapredniji oblik ciljane rehabilitacije, bazirano na izokinetičkoj dijagnostici

Kontaktirajte nas i otkrijte brojne prednosti ovog uređaja i načine na koje može poboljšati vaš život!

OCIJENI